09 maja 2017

Proste i pyszne nuggetsy z tofu i cieciorki w kaszy jaglanej


CZEŚĆ

Dzień dobry! Często bywa tak, że robimy coś z wielkim zaangażowaniem i wychodzi z tego klapa, jednak czasami sytuacja jest odwrotna- robimy coś "na ostatnią chwilę"/"od niechcenia", a efekt kilkukrotnie przerasta nasze oczekiwania.

Taka sytuacja przydarzyła mi się podczas robienia nuggetsów na które przepis znajdziecie poniżej. Nie miałam zarówno czasu, jak i pomysłu, a jedyne co posiadałam to namoczona cieciorka. W lodówce czekało tofu z krótką datą ważności (z przeceny) i krzyczało, żeby je wykorzystać.

Bez dłuższego zastanowienia ugotowałam kaszę (zawsze się przyda), wrzuciłam cieciorkę do wrzątku i na godzinkę zajęłam się sobą. Gdy się ugotowała stwierdziłam, że po prostu zblenduję ją z tofu, którego jeszcze nie miałam okazji próbować (nie przepadam za chili), przyprawami i tahini. Chwilka dla blendera i.... TO JEST TO! Megaśna masa wylądowała w kaszy, potem lodówka i piekarnik!

Efekt? Przepyszny! Z zewnątrz chrupiące, a w środku niebiańsko mięciutkie. Gorąco polecam! Miłego dnia kochani!!


Składniki (8 kotlecików)

  • 100g Tofu z chili 
  • 60g Ciecierzycy, namoczonej min. 12 godzin i ugotowanej do miękkości
  • 1 Łyżka tahini
  • 60g Kaszy jaglanej, porządnie opłukanej i ugotowanej
  • 2 Łyżki cebuli granulowanej
  • Szczypta soli himalajskiej, czosnku suszonego

Tofu, przyprawy, tahini oraz cieciorkę blendujemy na gładką masę. Nabieramy po łyżce masy do rąk, formujemy kotlecika i obtaczamy w kaszy jaglanej. Kotleciki odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Po wyjęciu zwilżamy oliwą z oliwek i pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza na "złoto".

Podajemy z frytkami- np. z batata!

SMACZNEGO!

3 komentarze: