02 maja 2017

Wiosenny i wegański krem z kalafiora


CZEŚĆ!

Dzień dobry w drugim dniu maja! Czy mamy tu miłośników kalafiora? Jeżeli tak, to świetnie się składa, gdyż dziś w roli głównej właśnie kalafior! A dokładniej krem z tego pysznego warzywka.


Krem ten jest mega uniwersalny- można go zjeść z makaronem, kaszą, ryżem czy innymi warzywami np. polać nim brokuł. Jest bardzo aromatyczny za sprawą czosnku cebuli, a dodatek mleka koksowego sprawia, że jest idealnie kremowy.

Jakość kalafiora ma duże znaczenie- czasami zdarzają się sztuki, których odnogi są wręcz zielone, a sam kalafior w smaku nie przypomina niczego. Osobiście uwielbiam kalafiory z Aldi, takie pakowane (niestety) w folię. Są MEGA pyszne i aromatyczne.

Kalafior przed obróbką termiczną warto umyć i pokroić min. 40 minut wcześniej- dzięki temu uwolnimy cenny związek jakim jest sulforafan i nie zostanie on całkowicie zniszczony podczas gotowania. Można go również pokroić wieczorem dzień wcześniej- właśnie tak, jak ja to robię zawsze. Nie pozostaje mi nic innego jak gorąco polecić Wam ten kremik i życzyć pięknego dnia!!



Składniki
  • 500g Kalafiora, ugotowanego na parze/upieczonego do miękkości
  • 1 Duża cebula, drobno posiekana
  • 4 Ząbki czosnku, rozgniecione i drobno posiekane
  • 200ml Mleka kokosowego
  • Bulion warzywny domowy/z kostki (ja zalewam trzy łyżki mieszanki warzyw suszonych wrzątkiem i pozostawiam na ok. 10 minut)
  • Pęczek koperku (opcjonalnie)
  • 2-3 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego

Przyprawy
  • 2 Łyżki cebuli granulowanej
  • 1 Łyżeczka czosnku suszonego
  • Szczypta pieprzu oraz czarnej soli himalajskiej
  • Kilka łyżek płatków drożdżowych

Na dnie garnka rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę oraz czosnek. Gdy cebula zeszkli się dodać uparowanego kalafiora i podsmażyć przez ok. trzy minutki. Następnie zalać bulionem do połowy warzyw i doprowadzić do wrzenia. Pogotować dwie minuty i dodać przyprawy, wymieszać. 

Do szklanki z mleczkiem kokosowym dodać kilka łyżek bulionu z garnuszka, wymieszać i wlać z powrotem. Pogotować bez przykrycia przez dwie minuty od zagotowania i wyłączyć palnik. Zawartość garnka zblendować na gładką masę w razie potrzeby dolewając bulion/mleko kokosowe. Dodać koperek i gotowe!

SMACZNEGO!


2 komentarze: