24 marca 2017

Krem cukiniowy z serową nutką


Dzień dobry!

Witam Was w piąteczek! Mimo, że słoneczko jest za chmurami to przynajmniej deszcz dał sobie spokój i nie pada, a to wystarczy, aby w pełni cieszyć się wiosną!
 
Dziś mam dla Was przepis na szybki, łatwy a przede wszystkim pyszny wiosenny krem. Wykonany z cukinii z dodatkiem batata, cebuli i płatków drożdżowych, dzięki którym ma lekko serowy smak. 

Możecie dodać do niego ulubioną kaszę/fasolę lub zjeść tak po prostu! Nie wymaga od Nas uwagi w trakcie gotowania- robi się sam, dzięki czemu My możemy zająć się czymś innym.
Ja uciekam kończyć pracę, a Wam życzę miłego i pogodnego dnia!

PS: Zachęcam do polubienie mnie na facebook (z prawej strony ekranu), aby być na bieżąco :D Buziaczki!


Składniki

  • 700g Cukinii, porządnie opłukanej i pokrojonej w kostkę
  • 1 Średniej wielkości batat, obrany i pokrojony w kostkę mniejszą niż cukinia
  • 1 Duża cebula, drobno posiekana
  • 2 Ząbki czosnku, rozgniecione i drobno posiekane
  • 2 Łyżki nierafinowanego oleju roślinnego
  • 5 Łyżek płatków drożdżowych
  • 1 Łyżeczka soli himalajskiej
  • 1 Łyżeczka pieprzu
  • ½ Łyżeczki kozieradki

Na dnie garnka umieścić olej następnie cebulę, batat oraz cukinie i zalać ok. 300 ml wody/bulionu. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać przyprawy i pogotować jeszcze chwilkę. Zawartość garnka zblendować na krem i gotowe!

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz