CZEŚĆ!
Witajcie! Ciasto drożdżowe z owocami to moje wspomnienie z dzieciństwa, gdy każdą niedzielę spędzaliśmy u dziadków na obiedzie. Moja babcia co tydzień zarówno przed, jak i po obiedzie na stół wykładała ciasto.
Najczęściej były dwa rodzaje- biszkopt z kremem i galaretką oraz drożdżowe z owocami. Pierwszego nie lubiłam- ciasta z kremem nigdy mi nie smakowały, za to ciasto drożdżowe z owocami to było to! Moim ulubionym było to to ze śliwkami, którego z kolei zarówno moja Mama jak i brat "nie trawili".
W związku z tym postanowiłam przygotować wegańską mini wersję tego ciasta- wyszło pysznie! Zamiast śliwek użyłam truskawek, które wylądowały również w środku! Gorąco polecam :-D Nie zapomnijcie parasoli! Miłego dnia ;)
Składniki (formeka widoczna na zdjęciu- średnica 10 cm do kupienia w Pepco)
Rozczyn
- 4g Świeżych drożdży + 1 Łyżeczka cukru + 1 Łyżka mąki orkiszowej + kilka łyżek mleka owsianego (w temp. ok 40 stopni Celsjusza)
Wszystko wymieszać i odstawić na ok. 10-15 minut w ciepłe miejsce (rozczyn musi zwiększyć swoją objętość)
Ciasto
- 40g Mąki owsianej
- 20g Mąki orkiszowej
- 20g Mąki kokosowej
- 80g Mleczka kokosowego
- 1 Łyżka nierafinowanego oleju kokosowego (płynnego)
- 1/2 Łyżeczki aromatu waniliowego
- 5 Łyżeczek ksylitolu
Nadzienie
- 250g Truskawek
- 3 Łyżki nasion chia
Odłożyć trzy truskawki na wierzch. Pozostałe zblendować z nasionami chia na gładką masę i odstawić na min. 30 minut.
Wykonanie
Mąki przesiać, dodać ksylitol, olej oraz rozczyn i wyrobić ciasto (min. 5 minut). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Po tym czasie dodać aromat i ponownie wyrobić ciasto (ok. 2-3 minuty). Ciasto podzielić na dwie części- jedna odrobinę większa. Na dnie naczynka żaroodpornego wyłożyć większą cześć ciasto (jak na tarte-wyższe brzegi) na ciasto wyłożyć truskawkowy mus z chia (sporo go zostanie-można polać nim później ciasto). Drugą część ciasto wyłożyć na wierzch łącząc brzegi z ciastem na dole. Na wierzch ułożyć truskawki i odstawić na 30 minut. Piec przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza i zostawić do wystudzenia w piekarniku. Gotowe!
SMACZNEGO!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz