CZEŚĆ!
Dzień dobry! Lubicie paprykę czerwoną? Jeżeli tak to mam dla
Was boski przepis! Jest mega prosty i jestem pewna, że poradzi sobie z nim
nawet największy antytalent kulinarny. Mimo, że przygotowanie trwa min. 1
godzinę to większość tego czasu zajmuje pieczenie papryki- a to robi się samo,
więc my możemy w tym czasie zająć się czymś innym. Później tylko wrzucamy wszystko
na patelnię i po chwili mamy PYSZNE!! danie.
Wszystkie składniki zakupicie chociażby w Biedronce. W przepisie
wykorzystuję dwie szczypty papryki ostrej, ale jeżeli są tu miłośnicy
pikantnych dań możecie użyć papryczki chili suszonej lub np. świeżej,
upieczonej razem ze słodką- tylko uważajcie, żeby nie dodać za dużo! Danie jest
mocno paprykowe, a w połączeniu z cieciorką i makaronem to już bajka! Gorąco
polecam i życzę Wam miłego dnia!
Składniki
- 70g Ciecierzycy, namoczonej min. 12 godzin i ugotowanej do miękkości
- 50g Makaronu orkiszowego, ugotowanego al dente
- 2 Duże papryki czerwone, upieczone do miękkości- lecz nie do „przypalenia”-ok. 30-45 minut i zblendowane na gładką masę
- 1 Pomidor malinowy, pozbawiony gniazd nasiennych
- 1 Cebula, posiekana w pióra
- 2 Ząbki czosnku, rozgniecione i posiekane
- 4 Pomidory suszone, pokrojone w kosteczkę
- Kilka pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki
Przyprawy
- 2 Szczypty papryki ostrej
- Szczypta papryki słodkiej
- Szczypta soli himalajskiej
- Szczypta czosnku suszonego oraz oregano
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę oraz
czosnek. Gdy cebula zeszkli się dodajemy pomidora oraz pomidory suszone i
dusimy całość do miękkości. Następnie dodajemy pomidorki koktajlowe oraz masę
paprykową i dusimy całość mieszając co jakiś czas przez ok. 5 minut. Po tym
czasie dodajemy przyprawy, makaron oraz ciecierzycę, mieszamy i dusimy jeszcze
1-2 minuty. Gotowe!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz