12 kwietnia 2017

Sos paprykowy z ciecierzycą, makaronem i pomidorami


CZEŚĆ!

Dzień dobry! Lubicie paprykę czerwoną? Jeżeli tak to mam dla Was boski przepis! Jest mega prosty i jestem pewna, że poradzi sobie z nim nawet największy antytalent kulinarny. Mimo, że przygotowanie trwa min. 1 godzinę to większość tego czasu zajmuje pieczenie papryki- a to robi się samo, więc my możemy w tym czasie zająć się czymś innym. Później tylko wrzucamy wszystko na patelnię i po chwili mamy PYSZNE!! danie.

Wszystkie składniki zakupicie  chociażby w Biedronce. W przepisie wykorzystuję dwie szczypty papryki ostrej, ale jeżeli są tu miłośnicy pikantnych dań możecie użyć papryczki chili suszonej lub np. świeżej, upieczonej razem ze słodką- tylko uważajcie, żeby nie dodać za dużo! Danie jest mocno paprykowe, a w połączeniu z cieciorką i makaronem to już bajka! Gorąco polecam i życzę Wam miłego dnia!



Składniki
  • 70g Ciecierzycy, namoczonej min. 12 godzin i ugotowanej do miękkości
  • 50g Makaronu orkiszowego, ugotowanego al dente
  • 2 Duże papryki czerwone, upieczone do miękkości- lecz nie do „przypalenia”-ok. 30-45 minut i zblendowane na gładką masę
  • 1 Pomidor malinowy, pozbawiony gniazd nasiennych
  • 1 Cebula, posiekana w pióra
  • 2 Ząbki czosnku, rozgniecione i posiekane
  • 4 Pomidory suszone, pokrojone w kosteczkę
  • Kilka pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki
Przyprawy
  • 2 Szczypty papryki ostrej
  • Szczypta papryki słodkiej
  • Szczypta soli himalajskiej
  • Szczypta czosnku suszonego oraz oregano

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę oraz czosnek. Gdy cebula zeszkli się dodajemy pomidora oraz pomidory suszone i dusimy całość do miękkości. Następnie dodajemy pomidorki koktajlowe oraz masę paprykową i dusimy całość mieszając co jakiś czas przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy przyprawy, makaron oraz ciecierzycę, mieszamy i dusimy jeszcze 1-2 minuty. Gotowe!

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz