CZEŚĆ!
Lubicie szparagi? Ja bardzo, a ich właściwości odżywcze tylko zachęcają by je konsumować! Zasobne są w m.in. witaminę C oraz K. Bogate również w fosfor oraz potas, a do tego jakie smaczne!
Dziś podrzucam Wam przepis na szparagi z boczniakami oraz cieciorką. Danie spokojnie "wciągnie" jedna osoba, jednak po podaniu go np. z komosą ryżową to i dwie się najedzą! Miłego popołudnia! :)
- 300g Szparagów, opłukane i pokrojone na 3-4 części każda sztuka
- 250g Boczniaków, opłukanych
- 70g Ciecierzycy (waga suchej), zamoczonej min. 12 godzin i ugotowanej do miękkości
- 2 Łyżki jogurtu sojowego + 1 łyżeczka mąki z tapioki
- 1 Cebula, pokrojona w pióra
- 2 Ząbki czosnku, rozgniecione i drobno posiekane
- 1-2 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
- 5 Łyżek płatków drożdżowych
- Szczypta soli himalajskiej
- Szczypta pieprzu
- 1 Łyżeczka czosnku
- 1 Łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 1 Łyżeczka cebuli granulowanej
Na patelnie rozgrzać olej, wrzucić cebulę oraz czosnek. Gdy cebula zeszkli się dorzucamy boczniaki i dusimy przez ok 10 minut. Po tym czasie dorzucamy szparagi (bez główek) i dusimy przez ok. 4 minuty. Dorzucamy główki szparagów, cieciorkę oraz płatki drożdżowe. W szklance łączymy jogurt z mąką oraz kilkoma łyżkami wywaru z patelni i wlewamy cały czas mieszając. Dodajemy przyprawy i podgotowujemy przez kilka minut do zgęstnienia mieszając od czasu do czasu.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz