07 kwietnia 2017

Szparagi z boczniakami i cieciorką


CZEŚĆ!

Mamy piąteczek! Pomimo, iż pogoda nie sprzyja to na szczęście mój wirus powoli odpuszcza :) Wiosna zawitała nie tylko za oknem, ale malutkim kroczkiem również do sklepów. Upolowałam dziś botwinkę oraz szparagi. Póki co ceny są wysokie, ale sam fakt ich pojawienia się cieszy!

Lubicie szparagi? Ja bardzo, a ich właściwości odżywcze tylko zachęcają by je konsumować! Zasobne są w m.in. witaminę C oraz K. Bogate również w fosfor oraz potas, a do tego jakie smaczne!

Dziś podrzucam Wam przepis na szparagi z boczniakami oraz cieciorką. Danie spokojnie "wciągnie" jedna osoba, jednak po podaniu go np. z komosą ryżową to i dwie się najedzą! Miłego popołudnia! :)




Składniki
  • 300g Szparagów, opłukane i pokrojone na 3-4 części każda sztuka 
  • 250g Boczniaków, opłukanych 
  • 70g Ciecierzycy (waga suchej), zamoczonej min. 12 godzin i ugotowanej do miękkości 
  • 2 Łyżki jogurtu sojowego + 1 łyżeczka mąki z tapioki 
  • 1 Cebula, pokrojona w pióra 
  • 2 Ząbki czosnku, rozgniecione i drobno posiekane 
  • 1-2 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego 
  • 5 Łyżek płatków drożdżowych 
Przyprawy
  • Szczypta soli himalajskiej 
  • Szczypta pieprzu 
  • 1 Łyżeczka czosnku 
  • 1 Łyżeczka czosnku niedźwiedziego 
  • 1 Łyżeczka cebuli granulowanej

Na patelnie rozgrzać olej, wrzucić cebulę oraz czosnek. Gdy cebula zeszkli się dorzucamy boczniaki i dusimy przez ok 10 minut. Po tym czasie dorzucamy szparagi (bez główek) i dusimy przez ok. 4 minuty. Dorzucamy główki szparagów, cieciorkę oraz płatki drożdżowe. W szklance łączymy jogurt z mąką oraz kilkoma łyżkami wywaru z patelni i wlewamy cały czas mieszając. Dodajemy przyprawy i podgotowujemy przez kilka minut do zgęstnienia mieszając od czasu do czasu.

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz