CZEŚĆ!!
Dzień dobry Kochani! Kilka dni temu
dodałam przepis na bułeczki z dynią (o TU). Dziś mam dla Was wersję bułeczek do
których wykonania potrzebujemy jedynie mąki orkiszowej i kukurydzianej. Efekt?
FANTASTYCZNY! Mięciutki, wilgotne- po prostu idealne!
Ja swoje bułki wykonałam bez dodatku
ziaren czy nasion, ale powodem tego było moje zapominalstwo i pośpiech :) Może
dobrze się stało gdyż każdy z Nas lubi coś innego, dlatego też wybór dodatków pozostawiam
Tobie! Możesz dodać je zarówno do ciasta, jak i posypać nimi wierzch!
Gorąco polecam i pozdrawiam
cieplutko!
Składniki (2 bułki)
- 90g Mąki orkiszowej 1850
- 60g Mąki kukurydzanej
- 20g Płatków quinoa (można
zastąpić jaglanymi)
- 120g Ciepłej wody
- 5g Suszonych drożdży
- 1 Łyżeczka nierafinowanego
cukru trzcinowego
- 1 Łyżeczka soli
himalajskiej
- 1 Łyżka oliwy z oliwek extra
virgin
Mąki przesiewamy (resztki z sitka powstałe po przesiewaniu również
dodajemy). Do miski z mąkami dodajemy cukier, sól, drożdże oraz oliwę i wodę.
Wyrabiamy ciasto min. 5 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką,
odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 1 godzinę . Po tym czasie ciasto ponownie
wyrabiamy, dzielimy na pół i formujemy dwie bułki. Smarujemy wierzch oliwą,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut. Piekarnik
rozgrzewamy do 210 stopni Celsjusza. Bułeczki pieczemy ok. 15 minut. Studzimy w
piekarniku i gotowe!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz