23 kwietnia 2017

Szpinakowy owsiano-orkiszowy chlebuś z czosnkiem


CZEŚĆ!!

Dzień dobry w niedzielę! Mam dla Was wystrzałowy przepis na chleb 💣 Robiąc go nawet nie myślałam, że wyjdzie tak wspaniały! Pomysł na niego już od dawna siedział mi w głowie, gdyż moja Mama często kupuje dla siebie bułki/paluchy ze szpinakiem, które ślicznie wyglądają i podobno są bardzo smaczne. Dlatego też, postanowiłam zrobić coś podobnego w domu. Miały wyjść bułki, jednak ciasto wyszło mniej zwarte i postanowiłam, że będzie to chleb.

Był to strzał w dziesiątkę, gdyż po długich oczekiwaniach z piekarnika wyjechał śliczny i pachnący bochenek szpinakowego chlebka! Do jego wykonania użyłam mąk zakupionych ostatnio w Biedronce na akcji "codziennie bądź w formie"- również możecie je zakupić, gdyż oferta jest ważna do 30.04- cena to 4,99zł/500g. Chlebek wyszedł mięciutki i aromatyczny- szpinak, cebula i czosnek sprawiają, że jest mega smaczny, a po pierwszym kęsie usłyszałam od Mamy, że jak te bułeczki ze sklepu- to chyba dobra rekomendacja? Gorąco polecam i pięknej niedzieli!!


Składniki 

Ciasto
  • 100g Mąki owsianej pełnoziarnistej
  • 100g Mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100g Ciepłej wody
  • 1 Łyżeczka soli himalajskiej
  • 2 Łyżeczki cukru
  • 1 Łyżka oliwy z oliwek extra virgin + do posmarowania
  • 6g Drożdży suszonych
  • 1 Łyżeczka czosnku suszonego
Szpiank
  • 170g Mrożonego szpinaku
  • 1 Cebula, bardzo drobno posiekana
  • 2 Ząbki czosnku, rozgniecione i drobno posiekane
  • 1 Łyżka oliwy z oliwek extra virgin/nierafinowanego oleju kokosowego
  • 1 Łyżeczka czosnku suszonego
  • Szczypta pieprzu oraz soli himalajskiej

Na dnie garnuszka rozgrzać oliwę/olej i podsmażyć na nim czosnek oraz cebulę. Gdy cebula zeszkli się dodać szpinak i dusić pod przykryciem do miękkości. Następnie zdjąć pokrywkę i zredukować nadmiar wody. Pod koniec dodać przyprawy, wyłączyć palnik i zostawić do wystudzenia.

Do miski przesiać mąki, dodać sól, cukier, czosnek suszony, drożdże suszone, łyżkę oliwy oraz wystudzony szpinak- wymieszać dokładnie i dodać wodę- zagnieść ciasto (masa klei się i nie jest stała w konsystencji, ale tak ma być), posmarować wierzch oliwą, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę 30 minut. Po tym czasie wymieszać ciasto łyżką i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki 20cm x 10cm posiadam- TAKĄ zieloną zakupioną w Auchan (z papierem do pieczenia w środku wyjdzie ok. 18cm x 9), odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie włożyć do nagrzanego do 205 stopni Celsjusza piekarnika i piec 40-45 minut, wystudzić w piekarniku i gotowe!

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis, ponieważ zawsze piekę sama chleb, chętnie się zainspiruję :-)

    OdpowiedzUsuń