CZEŚĆ!!
Dzień dobry w niedzielę! Mam dla Was
wystrzałowy przepis na chleb 💣 Robiąc go nawet nie myślałam, że wyjdzie
tak wspaniały! Pomysł na niego już od dawna siedział mi w głowie, gdyż moja
Mama często kupuje dla siebie bułki/paluchy ze szpinakiem, które ślicznie
wyglądają i podobno są bardzo smaczne. Dlatego też, postanowiłam zrobić coś podobnego
w domu. Miały wyjść bułki, jednak ciasto wyszło mniej zwarte i postanowiłam, że
będzie to chleb.
Był to strzał w dziesiątkę, gdyż po
długich oczekiwaniach z piekarnika wyjechał śliczny i pachnący bochenek
szpinakowego chlebka! Do jego wykonania użyłam mąk zakupionych ostatnio w
Biedronce na akcji "codziennie bądź w formie"- również możecie je
zakupić, gdyż oferta jest ważna do 30.04- cena to 4,99zł/500g. Chlebek wyszedł mięciutki i
aromatyczny- szpinak, cebula i czosnek sprawiają, że jest mega smaczny, a po
pierwszym kęsie usłyszałam od Mamy, że jak te bułeczki ze sklepu- to chyba
dobra rekomendacja? Gorąco polecam i pięknej niedzieli!!
Składniki
Ciasto
Na dnie garnuszka rozgrzać oliwę/olej i podsmażyć na nim czosnek oraz cebulę. Gdy cebula zeszkli się dodać szpinak i dusić pod przykryciem do miękkości. Następnie zdjąć pokrywkę i zredukować nadmiar wody. Pod koniec dodać przyprawy, wyłączyć palnik i zostawić do wystudzenia.
Do miski przesiać mąki, dodać sól, cukier, czosnek suszony, drożdże suszone, łyżkę oliwy oraz wystudzony szpinak- wymieszać dokładnie i dodać wodę- zagnieść ciasto (masa klei się i nie jest stała w konsystencji, ale tak ma być), posmarować wierzch oliwą, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę 30 minut. Po tym czasie wymieszać ciasto łyżką i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki 20cm x 10cm posiadam- TAKĄ zieloną zakupioną w Auchan (z papierem do pieczenia w środku wyjdzie ok. 18cm x 9), odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie włożyć do nagrzanego do 205 stopni Celsjusza piekarnika i piec 40-45 minut, wystudzić w piekarniku i gotowe!
- 100g Mąki owsianej pełnoziarnistej
- 100g Mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 100g Ciepłej wody
- 1 Łyżeczka soli himalajskiej
- 2 Łyżeczki cukru
- 1 Łyżka oliwy z oliwek extra virgin + do posmarowania
- 6g Drożdży suszonych
- 1 Łyżeczka czosnku suszonego
- 170g Mrożonego szpinaku
- 1 Cebula, bardzo drobno posiekana
- 2 Ząbki czosnku, rozgniecione i drobno posiekane
- 1 Łyżka oliwy z oliwek extra virgin/nierafinowanego oleju kokosowego
- 1 Łyżeczka czosnku suszonego
- Szczypta pieprzu oraz soli himalajskiej
Do miski przesiać mąki, dodać sól, cukier, czosnek suszony, drożdże suszone, łyżkę oliwy oraz wystudzony szpinak- wymieszać dokładnie i dodać wodę- zagnieść ciasto (masa klei się i nie jest stała w konsystencji, ale tak ma być), posmarować wierzch oliwą, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę 30 minut. Po tym czasie wymieszać ciasto łyżką i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki 20cm x 10cm posiadam- TAKĄ zieloną zakupioną w Auchan (z papierem do pieczenia w środku wyjdzie ok. 18cm x 9), odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie włożyć do nagrzanego do 205 stopni Celsjusza piekarnika i piec 40-45 minut, wystudzić w piekarniku i gotowe!
Bardzo ciekawy przepis, ponieważ zawsze piekę sama chleb, chętnie się zainspiruję :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Polecam i pozdrawiam!! :D
Usuń