CZEŚĆ!
Dzień dobry! Dziś mam dla Was
przepis na bułeczki dla jednej osóbki, gdyż z przepisu otrzymamy dwie bułeczki
w sam raz na kolację. Kiedy jest się samotną osóbką- tak jak ja i dodatkowo
pieczywo jada się „od święta” to taki przepis jest zbawienny.
Wykonanie to przysłowiowa
"bułka z masłem"- wystarczy przesiać mąki, wymieszać, wyrobić ciasto
i.....czekać! Kiedy urośnie znów wyrabiamy, formujemy bułeczki, czekamy i
pieczemy! Można oczywiście skoczyć do sklepiku na osiedlu/piekarni i nabyć
bułeczki w pięć minut, ale zapach podczas pieczenia jest tak śliczny, że warto
zrobić je samemu w domku, mając przy tym pewność z czego bułki są zrobione! Te
z dzisiejszego przepisu bazują na mące orkiszowej 1850 z dodatkiem jaglanej,
kukurydzianej i ryżowej. Do tego ziarenka dyni, siemienia lnianego oraz nasiona
chia-PYCHA! Gorąco polecam i pięknego dnia Wam życzę!!
Składniki
- 85g Mąki orkiszowej 1850
- 25g Mąki jaglanej
- 25g Mąki kukurydzanej
- 25g Mąki z ryżu brązowego
- 105g Letniej wody
- 6g Suszonych drożdży
- 1 Łyżeczka nierafinowanego cukru trzcinowego
- 1 Łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin + do posmarowania
- 1 Garść siemienia lnianego
- 1 Garść nasion chia
- 1 Garść nasion dyni
- Szczypta soli himalajskiej
Mąki przesiewamy (resztki z sitka powstałe po przesiewaniu
również dodajemy). Do miski z mąkami dodajemy wszystkie składniki z wyjątkiem nasion
dyni. Wyrabiamy ciasto min. 5 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką,
odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę 30 minut. Po tym czasie ciasto ponownie
wyrabiamy, dzielimy na pół i formujemy dwie bułki. Smarujemy wierzch oliwą
posypujemy dynią, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40
minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180-190 stopni Celsjusza. Bułeczki pieczemy ok.
15 minut. Studzimy w piekarniku i gotowe!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz