14 kwietnia 2017

Jednoporcjowe mieszane bułeczki


CZEŚĆ!

Dzień dobry! Dziś mam dla Was przepis na bułeczki dla jednej osóbki, gdyż z przepisu otrzymamy dwie bułeczki w sam raz na kolację. Kiedy jest się samotną osóbką- tak jak ja i dodatkowo pieczywo jada się „od święta” to taki przepis jest zbawienny.

Wykonanie to przysłowiowa "bułka z masłem"- wystarczy przesiać mąki, wymieszać, wyrobić ciasto i.....czekać! Kiedy urośnie znów wyrabiamy, formujemy bułeczki, czekamy i pieczemy! Można oczywiście skoczyć do sklepiku na osiedlu/piekarni i nabyć bułeczki w pięć minut, ale zapach podczas pieczenia jest tak śliczny, że warto zrobić je samemu w domku, mając przy tym pewność z czego bułki są zrobione! Te z dzisiejszego przepisu bazują na mące orkiszowej 1850 z dodatkiem jaglanej, kukurydzianej i ryżowej. Do tego ziarenka dyni, siemienia lnianego oraz nasiona chia-PYCHA! Gorąco polecam i pięknego dnia Wam życzę!!


Składniki
  • 85g Mąki orkiszowej 1850
  • 25g Mąki jaglanej
  • 25g Mąki kukurydzanej
  • 25g Mąki z ryżu brązowego
  • 105g Letniej wody
  • 6g Suszonych drożdży
  • 1 Łyżeczka nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 1 Łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin + do posmarowania
  • 1 Garść siemienia lnianego
  • 1 Garść nasion chia
  • 1 Garść nasion dyni
  • Szczypta soli himalajskiej

Mąki przesiewamy (resztki z sitka powstałe po przesiewaniu również dodajemy). Do miski z mąkami dodajemy wszystkie składniki z wyjątkiem nasion dyni. Wyrabiamy ciasto min. 5 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę 30 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy na pół i formujemy dwie bułki. Smarujemy wierzch oliwą posypujemy dynią, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180-190 stopni Celsjusza. Bułeczki pieczemy ok. 15 minut. Studzimy w piekarniku i gotowe! 

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz