CZEŚĆ!!
Dzień dobry w ten piękny dzień!! Cieszmy się nim szczególnie, gdyż od jutra ma się ponownie ochłodzić...W chłodne dni człowiek nabiera ochoty na cieplutkie jedzonko, a ja mam dla Was przepis na coś, co z pewnością Was rozgrzeje!
Mini naleśniczki kukurydziano-orkiszowe z pikantnym farszem z kalafiora, fasoli, pomidorów, papryki oraz kukurydzy. Naleśniczki są MEGA PROSTE! Jestem pewna, że wyjdą każdemu 😃 Naleśniki po usmażeniu są stosunkowo twarde, jednak po spędzeniu chwili pod pokrywką stają się mięciutkie dzięki czemu możemy nafaszerować je po brzegi! W czasie kiedy naleśniki miękną my robimy farsz. Całość zapiekamy po uprzednim posmarowaniu naleśniczków oliwą i posypaniu ich płatkami drożdżowymi. Oczywiście nie ma konieczności ich zapiekania- wówczas pomijamy smarowanie oliwą- wystarczy, że posypiemy je płatkami drożdżowymi!
Miłego dnia Kochani!!
Na jedną porcję (ok. 7-8 placuszków)
- 40g Mąki kukurydzianej
- 35g Mąki orkiszowe pełnoziarnistej
- 1 Łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 1 Łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 110g Ciepłej wody
- Szczypta czarnej soli i pieprzu caynne
- 1 Łyżeczka słodkiej papryki czerwonej
- Szczypta kurkumy, kuminu i czosnku suszonego
Mąki przesiewamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie łączymy- można za pomocą łyżeczki/widelca (byle nie było grudek). Patelnię (najlepiej do naleśników) porządnie rozgrzewamy ok. 3 minuty na dużym ogniu. Przykręcamy moc palnika na średni/mały i wylewamy ciasto, przed każdym wylaniem mieszając. Smażymy po ok. 2-4 minuty z każdej strony. Każdy placuszek kładziemy na wspólny talerz (mogą leżeć „na sobie”), który przykrywamy np. pokrywką garnka/głębokim talerzem- dzięki temu placuszki zmiękną.
Farsz (na min. 2 porcje)
- 250g Kalafiora, startego na tarce o grubych oczkach
- ½ Dużej papryki czerwonej, posiekanej w kosteczkę
- 3 Pomidory malinowe, pokrojonych w kostkę
- ok. 70g kukurydzy konserwowej
- 70g Koncentratu pomidorowego
- Kilka pomidorków koktajlowych, pokrojony na połówki
- 50g Fasoli czarnej lub kidney, zamoczonej min. 12 godzin i ugotowanej do miękkości
- 1 Cebula czerwona, drobno posiekana
- 2 Ząbki czosnku, rozgniecione i drobno posiekane
- 4 Pomidory suszone, pokrojone w cienkie paseczki
- 1 Łyżka oliwy z oliwek extra virgin + do posmarowania placuszków
- Płatki drożdżowe
Przyprawy
- Szczypta czarnej soli i pieprzu cyanne
- ½ Łyżeczki ostrej papryki czerwonej (lub więcej)
- 1 Łyżeczka czosnku suszonego
- ½ Łyżeczki kurkumy
- ½ Łyżeczki kuminu
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę oraz czosnek. Gdy cebula zeszkli się dodajemy pomidory malinowe i dusimy pod przykryciem do miękkości. Następnie dodajemy suszone pomidory oraz paprykę i przesmażamy przez 2-3 minutki. Po tym czasie dodajemy kalafior i dusimy pod przykryciem do miękkości i wchłonięcia płynów przez kalafior (ok. 10-15 minut) następnie dodajemy pozostałe składniki oraz przyprawy i mieszając dusimy całość jeszcze ok. 5 minut.
Placuszki smarujemy oliwą i posypujemy płatkami drożdżowymi. Układamy w naczyniu żaroodpornym tak jak na zdjęciu i nakładamy do środka farsz (można pomóc sobie wykałaczkami-tylko proszę nie zapomnieć ich później wyjąć! oczywiście są one wegańskie, ale nie są smaczne). Tak przygotowane danie podpiekamy w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 10 minut.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz