25 kwietnia 2017

Mini naleśniczki w meksykańskim stylu


CZEŚĆ!!

Dzień dobry w ten piękny dzień!! Cieszmy się nim szczególnie, gdyż od jutra ma się ponownie ochłodzić...W chłodne dni człowiek nabiera ochoty na cieplutkie jedzonko, a ja mam dla Was przepis na coś, co z pewnością Was rozgrzeje!

Mini naleśniczki kukurydziano-orkiszowe z pikantnym farszem z kalafiora, fasoli, pomidorów, papryki oraz kukurydzy. Naleśniczki są MEGA PROSTE! Jestem pewna, że wyjdą każdemu 😃 Naleśniki po usmażeniu są stosunkowo twarde, jednak po spędzeniu chwili pod pokrywką stają się mięciutkie dzięki czemu możemy nafaszerować je po brzegi! W czasie kiedy naleśniki miękną my robimy farsz. Całość zapiekamy po uprzednim posmarowaniu naleśniczków oliwą i posypaniu ich płatkami drożdżowymi. Oczywiście nie ma konieczności ich zapiekania- wówczas pomijamy smarowanie oliwą- wystarczy, że posypiemy je płatkami drożdżowymi! 
Miłego dnia Kochani!!


Na jedną porcję (ok. 7-8 placuszków)

  • 40g Mąki kukurydzianej 
  • 35g Mąki orkiszowe pełnoziarnistej 
  • 1 Łyżka oliwy z oliwek extra virgin 
  • 1 Łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 110g Ciepłej wody 
  • Szczypta czarnej soli i pieprzu caynne 
  • 1 Łyżeczka słodkiej papryki czerwonej 
  • Szczypta kurkumy, kuminu i czosnku suszonego 

Mąki przesiewamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie łączymy- można za pomocą łyżeczki/widelca (byle nie było grudek). Patelnię (najlepiej do naleśników) porządnie rozgrzewamy ok. 3 minuty na dużym ogniu. Przykręcamy moc palnika na średni/mały i wylewamy ciasto, przed każdym wylaniem mieszając. Smażymy po ok. 2-4 minuty z każdej strony. Każdy placuszek kładziemy na wspólny talerz (mogą leżeć „na sobie”), który przykrywamy np. pokrywką garnka/głębokim talerzem- dzięki temu placuszki zmiękną.

Farsz (na min. 2 porcje)

  • 250g Kalafiora, startego na tarce o grubych oczkach 
  • ½ Dużej papryki czerwonej, posiekanej w kosteczkę 
  • 3 Pomidory malinowe, pokrojonych w kostkę 
  • ok. 70g kukurydzy konserwowej 
  • 70g Koncentratu pomidorowego 
  • Kilka pomidorków koktajlowych, pokrojony na połówki 
  • 50g Fasoli czarnej lub kidney, zamoczonej min. 12 godzin i ugotowanej do miękkości 
  • 1 Cebula czerwona, drobno posiekana 
  • 2 Ząbki czosnku, rozgniecione i drobno posiekane 
  • 4 Pomidory suszone, pokrojone w cienkie paseczki 
  • 1 Łyżka oliwy z oliwek extra virgin + do posmarowania placuszków 
  • Płatki drożdżowe

Przyprawy

  • Szczypta czarnej soli i pieprzu cyanne 
  • ½ Łyżeczki ostrej papryki czerwonej (lub więcej) 
  • 1 Łyżeczka czosnku suszonego 
  • ½ Łyżeczki kurkumy 
  • ½ Łyżeczki kuminu 

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę oraz czosnek. Gdy cebula zeszkli się dodajemy pomidory malinowe i dusimy pod przykryciem do miękkości. Następnie dodajemy suszone pomidory oraz paprykę i przesmażamy przez 2-3 minutki. Po tym czasie dodajemy kalafior i dusimy pod przykryciem do miękkości i wchłonięcia płynów przez kalafior (ok. 10-15 minut) następnie dodajemy pozostałe składniki oraz przyprawy i mieszając dusimy całość jeszcze ok. 5 minut.

Placuszki smarujemy oliwą i posypujemy płatkami drożdżowymi. Układamy w naczyniu żaroodpornym tak jak na zdjęciu i nakładamy do środka farsz (można pomóc sobie wykałaczkami-tylko proszę nie zapomnieć ich później wyjąć! oczywiście są one wegańskie, ale nie są smaczne). Tak przygotowane danie podpiekamy w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 10 minut.

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz