06 kwietnia 2017

Komosowe kluseczki z truskawkami


CZEŚĆ!

Kochani! Niedawno na blogu pojawił się przepis na jaśminowe kluseczki ryżowe (klik) oraz kopytka jaglane (klik). Dziś mam dla Was kolejne kluseczki tym razem z KOMOSY RYŻOWEJ!

Komosa jest świetnym źródłem pełnowartościowego białka- co dla Nas wegan jest szczególnie istotne. Pozytywnie wpływa na odporność i wykazuje działanie antynowotworowe. Na dodatek jest bardzo smaczna i pasuje zarówno do dań słodkich jak i słonych! Nic tylko korzystać! Życzę Wam spokojnego dnia i słoneczka, bo u mnie niestety deszcz…


 PS: Od tych kluseczek nikt z Nas nie stanie się kluseczką ;)


 Składniki  (jedna porcja)
  • 50g Komosy ryżowej, ugotowanej 2:1 (woda:komosa), zblendowanej na gładką masę i wystudzonej
  • 25g Mąki z ryżu brązowego,
  • 1 Łyżka sypkiego słodzidła np. ksylitolu

Składniki ugniatamy na ciasto i lepimy kluseczki. Kluseczki wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2-2 ½ minuty od wypłynięcia. Łowimy, układamy na talerzu i czekamy chwilkę, aż obciekną.
  • 250g Truskawek
  • 150ml Jogurtu sojowego
  • Słodzidło (opcjonalnie)
Odkładamy 3-4 truskawki. Resztę ugniatamy/blendujemy jogurt z resztą truskawek i ewentualnie czymś słodkim. Polewamy kluseczki i gotowe!

PS: Ja robiłam „sos” z podwójnej porcji stąd widoczny na zdjęciu w miseczce

SMACZNEGO!


1 komentarz: