Cześć!
Jak miło zaczynać weekend w czwartek- jest to chyba jedyny plus
bycia na ostatnim semestrze studiów (pochwalę się jeszcze, że we wtorki nie mam
zajęć z czego wynika, iż mój tydzień akademicki trwa 2 dni). Do końca marca
oddam pracę i będę już zupełnie wolna od obowiązków związanych z uczelnią. Z
drugiej jednak strony zbyt duża ilość wolnego czasu przytłacza mnie, ale dzięki
temu blogowi wiem jak go wypełnić. Dziś mam dla Was przepis na frittatę w
wersji wegańskiej. Na wierzch boczniaki a la curry i mamy wspaniałe danie.
Gorąco polecam! Miłego dnia :)
Składniki (patelnia o śrdnicy 22cm)
- ½ Małej papryki czerwonej, opłukanej i posiekanej w drobną kostkę
- ½ Małej cukinii, opłukanej, wypatroszonej i posiekanej w drobną kostkę
- Kilka różyczek brokuł
- 1 Cebula, posiekana w drobną kostkę
- 1 Łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
- 120g Mąki z ciecierzycy
- 170g Mleka sojowego
- 2-3 Łyżki jogurtu sojowego
- Pęczek szczypiorku, opłukany i posiekany
- 1 Łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
- Szczypta kuminu, kurkumy, kolendry mielonej, soli himalajskiej, pieprzu oraz czarnej soli
- Kilka łyżek płatków drożdżowych
II. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego i wylać ok. 1/2 masy, na wierzch od razu wyłożyć podsmażone warzywa i wylać pozostałą część masy, przykryć i smażyć przez ok. 5-7 minut- do momentu, gdy placek będzie odchodził od patelni. Wówczas odwrócić go np. przy pomocy talerza/pokrywki i smażyć pod przykryciem przez około kolejne 5 minut- jw. (zanim położymy placek możemy lekko posmarować patelnie olejem)
- Jarmuż
- 250g Boczniaków, opłukanych i dobrze odciśniętych z nadmiaru wody
- 1 Cebula, posiekana w drobną kostkę
- 2 Ząbki czosnku, drobno posiekane
- ½ Łyżeczki kuminu,
- ½ Łyżeczki kurkumy
- ½ Łyżeczki kolendry mielonej
- Szczypta soli himalajskiej oraz pieprzu
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Kilka łyżek płatków drożdżowych
- 1 Łyżeczka nierafinowanego oleju kokosowego
- 1 Łyżeczka skrobi kukurydzanej/mąki z tapioki + 2-3 łyżki wody do jej rozpuszczenia
SMACZNEGO!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz