16 marca 2017

Wegańska frittata podana z grzybami



 Cześć! 

Jak miło zaczynać weekend w czwartek- jest to chyba jedyny plus bycia na ostatnim semestrze studiów (pochwalę się jeszcze, że we wtorki nie mam zajęć z czego wynika, iż mój tydzień akademicki trwa 2 dni). Do końca marca oddam pracę i będę już zupełnie wolna od obowiązków związanych z uczelnią. Z drugiej jednak strony zbyt duża ilość wolnego czasu przytłacza mnie, ale dzięki temu blogowi wiem jak go wypełnić. Dziś mam dla Was przepis na frittatę w wersji wegańskiej. Na wierzch boczniaki a la curry i mamy wspaniałe danie. Gorąco polecam! Miłego dnia :)




Składniki (patelnia o śrdnicy 22cm)

  • ½ Małej papryki czerwonej, opłukanej i posiekanej w drobną kostkę 
  • ½ Małej cukinii, opłukanej, wypatroszonej i posiekanej w drobną kostkę
  • Kilka różyczek brokuł 
  • 1 Cebula, posiekana w drobną kostkę 
  • 1 Łyżka nierafinowanego oleju kokosowego 
Na oleju podsmażyć warzywa przez 3-4 minuty

  • 120g Mąki z ciecierzycy 
  • 170g Mleka sojowego 
  • 2-3 Łyżki jogurtu sojowego 
  • Pęczek szczypiorku, opłukany i posiekany 
  • 1 Łyżka nierafinowanego oleju kokosowego 
  • Szczypta kuminu, kurkumy, kolendry mielonej, soli himalajskiej, pieprzu oraz czarnej soli
  • Kilka łyżek płatków drożdżowych
I. Mleko zmiksować z mąką, przyprawami, płatkami drożdżowymi i jogurtem, dodać posiekany szczypiorek
II. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego i wylać ok. 1/2 masy, na wierzch od razu wyłożyć podsmażone warzywa i wylać pozostałą część masy, przykryć i smażyć przez ok. 5-7 minut- do momentu, gdy placek będzie odchodził od patelni. Wówczas odwrócić go np. przy pomocy talerza/pokrywki i smażyć pod przykryciem przez około kolejne 5 minut- jw. (zanim położymy placek możemy lekko posmarować patelnie olejem)
  • Jarmuż 
Jarmuż płuczemy i siekamy min. 40 minut przed wrzuceniem na parę (TUTAJ wytłumaczenie, dlaczego warto tak robić). Po tym czasie wrzucamy go na kilkadziesiąt sekund na parę.

  • 250g Boczniaków, opłukanych i dobrze odciśniętych z nadmiaru wody 
  • 1 Cebula, posiekana w drobną kostkę 
  • 2 Ząbki czosnku, drobno posiekane 
  • ½ Łyżeczki kuminu, 
  • ½ Łyżeczki kurkumy
  • ½ Łyżeczki kolendry mielonej 
  • Szczypta soli himalajskiej oraz pieprzu 
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Kilka łyżek płatków drożdżowych 
  • 1 Łyżeczka nierafinowanego oleju kokosowego 
  • 1 Łyżeczka skrobi kukurydzanej/mąki z tapioki + 2-3 łyżki wody do jej rozpuszczenia 
Na dnie garnuszka rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego, podsmażamy cebulę dosłownie przez kilkadziesiąt sekund, dodajemy boczniaki i dusimy je przez ok. 7 minut- do momentu, aż puszczą wodę. Dodajemy przyprawy, płatki drożdżowe i mąkę, dusimy mieszając do zgęstnienia sosu. Podajemy ciepłe!

SMACZNEGO!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz