07 stycznia 2017

Komosowo-ryżowo-batatowe kotlety z suszonymi pomidorami


Cześć!

 Dziś przygotowałam dla Was przepis na kotlety z komosy ryżowej, ryżu jaśminowego, batata oraz pomidorów suszonych. Kotlety wyszły bardzo aromatyczne i pyszne. Dzięki odpowiedniemu doborowi składników nie potrzebujemy żadnych dodatkowych "sklejaczy", gdyż masa sama w sobie się klei. Do kotletów polecam przygotować ulubiony sos- u mnie jak zwykle na bazie jogurtu sojowego z Kauflanda (ziołowo-czosnkowy). Gorąco polecam!





Składniki ( 14 kotlecików widocznych na zdjęciu- 2 porcje)
  • 50g Komosy ryżowej
  • 50g Ryżu jaśminowego
  • Puree z jednego batat, gotowanego na parze w mundurku, następnie obranego i utłuczonego
  • 7 Suszonych pomidorów, drobno posiekanych
  • 2 Łyżki oliwy z oliwek
  • 1 Cebula, starta na tarce o grubych oczkach
Przyprawy
  • 1 Łyżeczka kurkumy
  • 1 Łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 Łyżeczka soli himalajskiej
  • 1 Łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 Łyżeczka czosnku suszonego
  • 1 Łyżeczka oregano
  • 4 Łyżki płatków drożdżowych
Wykonanie
  1. Komosę ryżową i ryż gotujemy razem do miękkości ryżu, często mieszając i dolewając po odrobinie wody przez cały proces gotowania
  2. Studzimy ryż i komosę, aby nie poparzyć rąk
  3. Za pomocą dłoni dokładnie łączymy ryż, komosę, pomidory suszone, puree z batata, cebulę, oliwę oraz przyprawy z wyjątkiem płatków drożdżowych
  4. Wstawiamy do lodówki na min.1 godzinę, najlepiej na całą noc
  5. Następnego dnia dodajemy płatki drożdżowe, łączymy dłońmi i lepimy kotlety
  6. Kotlety pieczemy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez ok. 40 minut przewracają je co najmniej dwa razy. Gotowe!  
SMACZNEGO!


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz