23 stycznia 2017

Zapiekanka batatowo-dyniowa



Cześć!

Kochani dziś przygotowałam dla Was przepis na wspaniałą zapiekankę. Bataty i dynia to moje ulubione warzywa, które idealnie do siebie pasują. Dodatek płatków drożdżowych sparwia, iż zapiekanka ma serowy posmak, a dzięki kaszy i soczewicy jest ona pełnowartościowym daniem. Jeżeli nie posiadacie dyni i zastanawiacie się skąd ją wziąć mam dlaWas dobrą wiadomość! Od dziś 23.01 do 29.01 w biedronce znajdziecie dynię piżmową (jakiej użyłam w przepisie) za 3,99zł/kg. 
Gorąco polecam, miłego dnia!





Składniki

I.
  • 2 Bataty średniej wielkości, ugotowane na parze/w wodzie, obrane ze skórki
  • 2 Marchewki, ugotowane na parze/w wodzie
  • 1 Cebula, ugotowana na parze/w wodzie

Wystudzone warzywa blendujemy na gładką masę wraz z 1 łyżeczką czosnku, 1 łyżeczką cebuli, ½ pieprzu oraz ½ łyżeczki soli (można dodać więcej-wedle gustu)

II.
  • 500g Dyni piżmowej, obranej i startej na tarce o grubych oczkach
  • 1 Cukinia bez gniazd nasiennych, opłukana, starta na tarce o grubych oczkach i porządnie odciśniętą z nadmiaru wody (np. przez ściereczkę)
  • 2 Garście jarmużu, opłukanego i potarganego na małe kawałeczki
Starte warzywa i jarmuż łączymy w misce

III.
  • 50g Soczewicy czerwonej (waga suchej), porządnie opłukanej
  • 50g Kaszy jaglanej (waga suchej), porządnie opłukanej
  • Ok. 10 pomidorów suszonych, drobno posiekanych
  • 2 Łyżki koncentratu pomidorowego

Kaszę zalewamy 200ml wrzątku i gotujemy przez ok.7 minut, następnie dodajemy soczewicę oraz pomidory suszone i gotujemy całość do momentu, gdy soczewica zmięknie (w razie potrzeby dolewamy wody), pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę papryki wędzonej, całość mieszamy i studzimy

IV.
  • 30g Orzechów nerkowca, namoczonych min. 1 godzinę + 250ml wody (zimnej)
  • 5 Łyżek płatków drożdżowych
  • 1 Łyża skrobi (kukurydzianej/tapioka)

Namoczone orzechy zalewamy 250ml wody i blendujemy na mleko, następnie dodajemy płatki drożdżowe oraz mąkę i mieszamy do rozpuszczenia

Przyprawy
  •        Sól himalajska
  •        Czosnek suszony
  •        Cebula suszona
  •        Pieprz cayenne
  •        Papryka wędzona
  •        Papryka słodka

Wykonanie
  1. Masę z batatów, marchewki i cebuli łączymy z mlekiem nerkowcowym
  2. Masę z soczewicy i kaszy łączmy ze startymi warzywami
  3.  2/3 Masy batatowej dodajemy do startych warzyw, łączymy i przekładamy do naczynia żaroodpornego
  4. Na wierzch rozsmarowujemy pozostałą część masy batatowej
  5. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez ok. 1 godzinę
  6. 3-4 Liście jarmużu podpiekamy przez kilka minut do chrupkości i wyciągamy z piekarnika- po upieczeniu zapiekanki posypujemy nimi oraz szczyptą papryki wędzonej wierzch. Gotowe!
SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz