04 stycznia 2017

Boczniaczki à la flaczki


Witajcie!

Pogoda zdumiewa! Pierwszy raz od ok. pięciu lat widzę tyle śniegu za oknem, a on cały czas mocno sypie i z tego co mi się wydaje- nie zamierza przestać. Kilka/kilkanaście lat temu taka pogoda o tej porze roku nie była niczym dziwnym. Pamiętam, że nie raz Mama budziła mnie rano i mówiła, że jest -20 stopni Celsjusza.W taką pogodę jak dzisiaj nie pozostaje nic innego do roboty jak.... iść biegać! Już nie mogę się doczekać!
A tymczasem podrzucam przepis na boczniaczki à la flaczki- MNIAM! Gorąco polecam!
Miłego dnia !


Składniki (2 porcje)
  • 300g Boczniaków, opłukanych, delikatnie odsączonych z nadmiaru wody i poszarpanych na paski
  • 50-100ml Przecieru pomidorowego
  • 1 Duża marchew, obrana, opłukana i pokrojona w słupki
  • 1 Korzeń pietruszki, obrany, opłukany i pokrojony w słupki
  • 2 Plastry selera, obrane, opłukane i pokrojone w słupki
  • 10cm Pora, opłukanego
  • 150g Wędzonego tofu, pokrojonego w kostkę
  • 1 Cebula, posiekana w pióra
  • 3 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
  • 2 Ząbki czosnku, rozgniecione i drobno posiekane
Przyprawy
  • 1 Łyżka sosu sojowego
  • 3 Ziarna ziela angielskiego
  • 2 Liście laurowe
  • 1 Łyżeczka przyprawy warzywnej/ 1/2 kostki warzywnej
  • 1/2 Łyżeczki papryki ostrej
  • 1 Łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/4 Łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1 Łyżka koncentratu pomidorowego
  • Szczypta majeranku
  • Pieprz (wedle uznania)
Wykonanie
  1. Na dnie garnka rozgrzewamy 2 łyżki oleju
  2. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę oraz czosnek, podsmażamy do zeszklenia
  3. Gdy cebula zeszkli się dodajemy sos sojowy, ziele angieslskie oraz liście laurowe, podsmażamy przez kilkanaście sekund
  4. Następnie dorzucamy marchew, pietruszkę oraz seler podlewamy wodą (do przykrycia dna) i dusimy całość do miękkości
  5. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim boczniaki przez 2-3 minuty, następnie dodajemy pozostałe przyprawy i całość zalewamy przecierem pomidorowym. Cały czas mieszając podgrzewamy zawartość patelni
  6. Na koniec zawartość patelnie przekładamy do garnka z warzywami, dodajemy pieprz, koncentrat oraz tofu i podgrzewamy całość 1-2 minuty (do połączenia). Gotowe!
SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz