02 kwietnia 2017

Gołąbki inaczej


CZEŚĆ!

Dziś mam coś dla fanów kapustki! Danie a'la gołąbki, jednak z większą ilością kapusty- pojawia się ona również w farszu. Wybór pomiędzy kaszą gryczaną paloną a niepaloną pozostawiam Wam (przypomnę tylko, że ta niepalona posiada więcej właściwości odżywczych).

Do tego oczywiście passata pomidorowa- bo co to za gołąbki bez pomidorowego aromatu? Całość wyszła przepysznie, a sposób podania jest bardzo wygodny dla konsumującego, gdyż można spokojnie zwinąć gołąbka jak naleśnik i nic nie ucieknie z środka!

Gorąco polecam i życzę wspaniałego dnia!


Składniki (jedna porcja widoczna na zdjęciu)
  • 10 Liści młodej kapusty, drobno poszatkowane + 2 największe liście
  • 1 Cebula, drobno posiekana
  • 2 Ząbki czosnku, rozgniecione i posiekane
  • 300ml Passaty pomidorowej
  • 2 Łyżki koncentratu pomidorowego
  • 70g Niepalnej kaszy gryczanej, opłukanej i ugotowanej w stosunku 2:1 (woda:kasza)
  • 1-2 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego

Przyprawy
  • 1 Łyżeczka czosnku suszonego
  • 1 Łyżeczka cebuli suszonej
  • Szczypta soli himalajskie oraz pieprzu (wedle gustu)
  • 1 Łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 Łyżeczki czosnku niedźwiedziego/suszonej pietruszki
  • Szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie
Dwa największe liście wrzucamy na parę na 2-3 minuty. Na patelni rozgrzewamy olej. Dorzucamy cebulę oraz czosnek i podsmażamy do zeszklenia. Następnie dorzucamy kapustę i przesmażamy całość. Dodajemy 3-4 łyżki wody/bulionu i dusimy do miękkości (ok. 35-45 minut), mieszając co jakiś czas. Pod koniec dodajemy kaszę, przyprawy, koncentrat oraz passatę pomidorową, całość mieszamy i dusimy całość jeszcze ok. 5 minut często mieszając. Farsz przekładamy do liści i gotowe!


SMACZNEGO!



1 komentarz:

  1. Ciekawy pomysł ;)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń