16 maja 2017

Jaglane gnocchi z cieciorką, pomidorami i parmezanem


CZEŚĆ!!

Dzień dobry! Jak już wczoraj wspominałam dziś mam dla Was pomysł do czego wykorzystać parmezan z wczorajszego przepisu. Mianowicie gnocchi!

Oczywiście oryginalna wersja tych kluseczek bazuje na ziemniakach, jednak żeby od nich odpocząć proponuję wersję z kaszy jaglanej. Pomimo, że w przepisie ziemniaków nie ma aromat klusek ziemniaczanych pozostaje, gdyż używamy mąki ziemniaczanej.

Kluseczki ulepiłam na kształt cieciorki, która również występuje w tym przepisie. Wiem, że miłośników cieciorki jest tyle samo co przeciwników. W związku z tym od razu polecam użyć innego strączka np. białej fasoli.

Całość zatopiona w aromatycznym sosie pomidorowym z czosnkiem i cebulką. I oczywiście masa wegańskiego parmezanu do posypania. To jest to! Gorąco polecam i życzę dużo słoneczka! :-)



Składniki
  • 50g Kaszy jaglanej, ugotowanej do miękkości i ugniecionej na gładko za pomocą tłuczka do ziemniaków
  • 35g Mąki ziemniaczanej
  • Szczypta soli himalajskiej

Ugotowaną, ugniecioną i wystudzoną kaszę łączymy z solą i mąką. Zagniatamy ciasto i lepimy kuleczki (naszykujcie miseczkę z wodą- dzięki zwilżaniu dłoni kluseczki zupełnie się nie kleją ;-) ) Kluseczki gotujemy dwie minutki od wypłynięcia na powierzchnię. Łowimy i dajemy im chwilką, aby obciekły.

  • 50g Ciecierzycy, zamoczonej min. 12 godzin i ugotowanej do miękkości
  • 2 Pomidory malinowe, porządnie opłukane i pokrojone w kostkę
  • 1 Duża cebula, pokrojona w pióra
  • 2 Ząbki czosnku, rozgniecione i drobno posiekane
  • 300ml Passaty pomidorowej
  • 2 Łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150g Szpinaku baby
  • 2 Łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 20g Wegańskiego parmezanu (TU przepis)

Przyprawy
  • Szczypta soli himalajskiej i pieprzu
  • 1 Łyżeczka oregano
  • 1 Łyżeczka bazylii
  • 1 Łyżeczka czosnku suszonego


Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy czosnek oraz cebulę. Gdy cebula zeszkli się dodajemy pomidory i dusimy pod przykryciem do miękkości. Gdy pomidory puszczą wodę dusimy bez przykrycia do odparowania nadmiaru płynu (ok. 10 minut). Dodajemy passatę oraz przecier i przesmażamy całość przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy szpinak i podduszamy, aby zmniejszył objętość. Następnie dodajemy cieciorkę oraz przyprawy i podgrzewamy całość przez minutkę. Wyłączamy palnik, dodajemy kluseczki, mieszamy i posypujemy wegańskim parmezanem i gotowe!!

SMACZNEGO!

6 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł :) Podoba mi się ;) To jedna porcja? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jedna, ale ostrzegam- DUŻA! ;-)

      Usuń
    2. Wydaje mi się, że normalna jak na zdrową, dorosłą osobę :D Jak tak patrzę na ilość składników to właśnie taka się wydaje :)

      Usuń
    3. Tak, ale można ugotować/podsmażyć inne warzywka i wtedy dwie osoby też sobie pojedzą ;)

      Usuń
    4. Tylko kluseczek może zabraknąć :D

      Usuń
    5. Warzywa z pewnością uzupełnią miejsce w brzuszku ;-)

      Usuń