07 maja 2017

Wegańskie serowe krakersy z ciecierzycy


CZEŚĆ!!

Dzień dobry w niedzielę! Jak już niejednokrotnie wspominałam ciecierzyca to mój ulubiony "strączek", więc kiedy tylko jest okazja to sięgam właśnie po ten uroczy groszek.


Czasami bywa, że kupimy jakiś produkt, a potem nie wiemy do czego go wykorzystać. Tak może być w przypadku mąki z cieciorki. Można się do niej zrazić od razu po otwarciu opakowania- bądźmy szczerzy ona po prostu śmierdzi. Jednak po obróbce termicznej to zupełnie inna bajka! Czego dowodem jest chociażby frittata na bazie tego cuda (przepis TUTAJ)

Dziś mam dla Was kolejny przepis z jej wykorzystanie- i wiecie co? ONE SĄ BOSKIE. One, gdyż mowa tu o serowych krakersach bazujących wyłącznie na tej mące i przyprawach! Smakują IDENTYCZNIE z tymi sklepowymi (potwierdzone info od mięsojadka). Sera oczywiście tu nie ma, ale zapewniam, że pachną i smakują identycznie jak niewegańskie serowe krakersy! Po przeczytaniu składu nikogo nie zdziwi widok płatków drożdżowych- pewnie myślicie, że dzięki nim są "serowe", otóż nie! Ja wykonałam je zarówno z płatkami, jak i bez i były równie mocno serowe!

Dodatkowo ich przygotowanie to dosłownie chwilka- max. 15-20 minut! A satysfakcja, że jest to dużo zdrowsza alternatywa dla sklepowych przekąsek jest OGROMNA! Gorąco polecam i życzę pięknego dnia!

PS: Zachęcam do polubienia mnie Facebook, dzięki czemu na bieżąco będziesz wiedzieć o nowych postach!! Całusy!




Składniki
  • 100g Mąki z ciecierzycy
  • 45g Wody źródlanej
  • 2 Łyżeczki soli himalajskiej
  • 3 Łyżeczki czosnku suszonego 
  • 3 Łyżki cebuli granulowanej
  • 3 Łyżki płatków drożdżowych
  • 3 Łyżki czarnuszki
  • Pieprz- wedle gustu
  • Szczypta kurkumy (opcjonalnie- wyłącznie dla koloru)
  • 1/2 Łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki wyrabiamy na ciasto. Rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. na grubość ok. 3 - 4 mm. Delikatnie ściągamy jedną część papieru i nacinamy ciasto na dowolny kształt- trójkąty/kwadraty- Ty decydujesz! Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza do złotego koloru i od razu wyciągamy- uwaga trzeba do nich zaglądać, gdyż im bardziej rumiane tym twardsze- kolor powinien być jak na zdjęciu. Czas pieczenia zależy od piekarnika między 10-15 minut. Po wyjęciu odczekać chwilkę i pokroić/połamać wzdłuż nacięć. Gotowe!!

SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. Genialne! Uwielbiam rzeczy z ciecierzycy i krakersów też muszę spróbować ;)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie koniecznie je przygotuj! Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń