23 maja 2017

Pizza na komosowym cieście (bezglutenowa i wegańska)


DZIEŃ DOBRY!

U mnie na blogu przepisów na pizzę nie brak- były już na cieście:

Dziś przyszedł czas na kolejny spód- tym razem czysty komosowy. Quinoa to świetne źródło białka i dlatego postanowiłam zrobić z niej pizzę, a dzięki jej zastosowaniu przepis jest bezglutenowy. Dodatki są jak zwykle poglądowe- wybierzcie Wasze ulubione!

Pizza wyszła przepyszna- koniecznie posmarujcie brzegi oliwą, dzięki czemu będą chrupiące. Na wierzch wyłożyłam tylko sos, pomidorki oraz tofu bazyliowe, aby nie przyćmić aromatu komosy. Średnica pizzy wykonanej z podanych składników to ok. 20 cm- czyli raczej jednoosobowa ;)

Gorąco polecam i życzę Wam słonecznego dnia!!




Ciasto
  • 70g Komosy ryżowej, ugotowanej do miękkości i zblendowanej na gładko
  • 40g Mąki z komosy ryżowej, można również przesiać płatki Quinoa i do ciasta wykorzystać to co przesialiśmy
  • 1 Łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 Łyżeczka soli himalajskiej
  • 1 Łyżka oliwy z oliwek extra virgin + do posmarowania brzegów i skropienia dodatków
  • Szczypta oregano

Sos
  • 250ml passaty pomidorowej
  • 1 Łyżeczka czosnku suszonego oraz cebuli granulowanej
  • 2 Łyżeczki oregano
  • Szczypta bazylii, soli himalajskiej oraz pieprzu
  • 1 Łyżeczka czosnku suszonego oraz cebuli granulowanej

Wszystkie składniki przekładamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy sos przez ok. 5 minut bardzo często mieszając- musimy zredukować nadmiar wody z passaty.

Dodatki
  • 200g Pomidorków koktajlowych, opłukanych i pokrojonych na połówki
  • 100g Tofu bazyliowego, pokrojonego w plastry


Składniki na ciasto dokładnie łączymy w misce. Tak przygotowaną „kulę” ciasta umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dociskając do spodu formujemy okrąg. Uformowaną pizzę nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (210 stopni Celsjusza) na 10 minut. Następnie rozsmarowujemy sos, układamy dodatki, smarujemy brzegi oliwą oraz skrapiamy nią całą pizzę. Pieczemy przez kolejne 30 minut i gotowe!

SMACZNEGO!!


3 komentarze: