21 stycznia 2017

Komosowo-jaglana pizza (wegańska, bezglutenowa)


Cześć!

Dzień dobry w sobotę (tylko przypomnę, że dziś 21.01- dzień Babci- nie zapomnijcie o życzeniach!). Pogoda nie rozpieszcza, ale jako że mam masę nauki  jest mi to na rękę. Wiadomo, gdy słoneczko za oknem, a trzeba się uczyć, najzwyczajniej w świecie się nie chce. 



Ale do rzeczy- mam dla Was przepis na pizze- pyszną, ale przede wszystkim zdrową! Wykonaną na spodzie z komosy ryżowej i kaszy jaglanej dzięki czemu jest bezglutenowa. Na wierzch przygotowałam sos "serowy", a dokładniej jest to tofu bazyliowe z lidla(w przypadku tej pizzy gorąco polecam użyć właśnie tego tofu, gdyż ma idelaną strukturę i smak) zmiksowane z jogurtem oraz mlekiem sojowym, do tego płatki drożdżowe i wyszło coś wspaniałego- nie polecam próbować, gdyż prawdopodobnie będziecie musieli dorobić więcej 😉. Do tego podsmarzamy szpinak, brokuł i kalafior! Gorąco polecam, miłego dnia 💚


Składniki (jedna pizza o średnicy ok. 20cm- jedna pizza/osobę)
  • 40g Komosy ryżowej, porządnie opłukanej
  • 40g Kaszy jaglanej porządnie opłukanej
  • 25g Mąki jagalanej
  • 1/2 Łyżeczki soli
  • 1 Łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 Łyżeczki oregano
Wykonanie
  1. Kaszę i komosę gotujemy razem w 250ml wody, studzimy
  2. W blenderze umieszczamy wszytskie składniki oprócz mąki i blendujemy do uzyskania gładkiej masy
  3. Do masy dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto, gotowe ciasto będzię się lekko kleić
  4. Formujemy ciasto w okrąg
  5. Podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 210 stopni Celsjusza
Dodatki
  • 90g Tofu bazyliowego z lidla
  • 3 Łyżki mleka sojowego
  • 3 Łyżki jogurtu sojowego
  • 5 Łyżek płatków drożdżowych
  • 1 Łyżeczka czosnku suszonego
  • 3 Garście szpinaku baby. opłukane
  • 1/2 Małej cebuli, posiekanej w pióra
  • 1 Łyżeczka nierafinowanego oleju kokosowego
  • 2 Ząbki czosnku, rozgniecione i posiekane
  • Kilka różyczek brokuła i kalafiora
Wykonanie
  1. Tofu,suszony czosnek, płatki drożdżowe, mleko sojowe oraz jogurt sojowy łączymy przy pomocy blendera
  2. Na oleju podsmażamy cebulę oraz czosnek do zeszklenie, natspnie dodajemy szpinak i dusimy przez 1-2 minuty mieszając drewnianą łyżką
  3. Podsmażony szpinak łączymy w misce z masą z pkt.1
  4. Zawartość miski przekładamy na podpieczony przez 15 minut spód, następnie układamy brokuł oraz kalafior, posypujemy płatkami drożdżowymi i pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez ok. 20 minut. Gotowe!
SMACZNEGO!



2 komentarze: