22 maja 2017

Najlepsze gołąbki jakie w życiu jadłam


CZEŚĆ!!

Dzień dobry w nowym tygodniu! Są takie potrawy, które kojarzą Nam się tylko z jednym miejsce czy dniem w roku. Dla mnie taka właśnie jest kapusta z grochem i grzybami, którą jadamy na wigilię. Jest to stanowczo moja ulubiona potrawa wigilijna, ale zaraz- przecież mamy maj!

Nie miałam ostatnio pomysłu na obiad, a w lodówce zalegała ugotowana cieciorka. Była również kapusta kiszona i pieczarki, które kupiłam kilka dni wcześniej i musiałam je zużyć. Na najwyższej półce lodówki, głęboko z tyłu była również młoda kapustka- a skoro kapusta to muszą być gołąbki!

I tak też się stało- wrzuciłam na "parę" liście kapusty, obrałam i przesmażyłam pieczarki z cebulą oraz kapustą kiszoną, dodałam rozgniecioną cieciorkę i wymieszałam. Następnie nafaszerowałam liście kapustki i tak przygotowane gołąbki podsmażyłam z cebulą, 

Efekt? W życiu nie jadłam lepszych gołąbków! Ich główną zaletą jest przede wszystkim to, że nie są podane w sosie pomidorowym, który nie wszyscy lubią. Są przepyszne, łatwe w przygotowaniu i robi się je bardzo szybciutko, gdyż nie dusimy ich przez godzinę w sosie. Gorąco polecam i życzę Wam pięknego dnia Kochani!!



Składniki
  • 6 Liści młodej kapusty, opłukanych i ugotowanych na parze do miękkości
  • 250g Pieczarek, obranych, opłukanych i startych na tarce o grubych oczkach
  • 250g Kapusty kiszonej, waga po odsączeniu nadmiaru soku
  • 4 Małe cebule, drobno posiekane
  • 3 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
  • 80g Ciecierzycy, namoczonej min. 12 godzin, ugotowanej do miękkości i rozgniecionej tłuczkiem do zimniaków/zblendowanej


Przyprawy
  • ½  Łyżeczki kminku mielonego
  • Szczypta pieprzu i soli himalajskiej
  • 2 Łyżeczki czosnku suszonego
  • Szczypta cebuli granulowanej
  • 1 Liść laurowy
  • 2 Ziarenka ziela angielskiego


Na patelni rozgrzewamy jedną łyżkę oleju i szklimy na niej jedną cebulę. Następnie dodajemy pieczarki, liść laurowy oraz ziele angielskie i dusimy pod przykryciem do momentu w którym pieczarki puszczą wodę. Gdy tak się stanie ściągamy pokrywkę, dodajemy kapustę oraz pozostałe przyprawy i smażymy całość do redukcji płynu. Wyciągamy ziele angielskie oraz liść laurowy. Łączymy cieciorkę z zawartością patelni.


Tak przygotowanym farszem wypełniamy liście kapusty i zwijamy gołąbki. Następnie rozgrzewamy na patelni dwie łyżki oleju i szklimy na nim trzy cebule. Gdy puszczą soki przekładamy gołąbki i podsmażamy razem z cebulką do momentu, aż ta będzie złota. Gotowe!!

SMACZNEGO!

1 komentarz: