14 maja 2017

Pełne zdrowia pierogi z dżemem chia


CZEŚĆ!!

Dzień dobry w niedzielę. Lubicie pierogi? Głupie pytanie- każdy lubi! Jedni wolą na słodko, inni wytrwanie, ale zawsze sprowadza się to do farszu w cieście. No właśnie ciasto- wiadomo, pierogi wykonane na zwykłej mące pszennej nie oferują Nam wysokich wartości odżywczych, jednak gdy ciasto wykonamy z mąk pełnoziarnistych to zupełnie inna sprawa!


Już od dawna miałam na nie ochotę. A gdy kupiłam truskawki nie było już odwrotu. Aby w pełni cieszyć się cudownym smakiem pierogów, jak zwykle wykonałam zabieg „uzdrawiający”. Mianowicie ciasto wykonałam z pełnoziarnistej mąki orkiszowej, mąki owsianej oraz mąki z ryżu brązowego. Efekt? Pyszne, elastyczne ciasto, które nie „targa” się i nie przyprawia o złość podczas wałkowania.

Farsz jest mega prosty i zdrowy- dżem chia truskawkowy. Uwielbiam robić takie „dżemy”, gdy w sklepach tyle wspaniałych owoców. Taki zdrowy dżem świetnie nadaje się do owsianki, chleba, faszerowania jak również do jedzenia prosto ze słoiczka. Wykonany bez dodatku cukru i innych zbędnych składników- tylko chia i truskawki.

Sos do polania pierogów to po prostu zmiksowane truskawki zagęszczone mąką kokosową. Możecie również jednocześnie z mąką kokosową użyć jogurtu sojowego. To chyba wszystko co mogę napisać o tych cudeńkach. Gorąco polecam i życzę Wam pięknego dnia!!




Składniki (12 pierogów)

Ciasto:

  • 70g Pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 15g Mąki z ryżu brązowego
  • 15g Mąki owsianej 
  • 55g Ciepłej wody

Składniki łączymy w misce i wyrabiamy ciasto minimum pięć minut.


Farsz i sos:
  • 500g Truskawek, opłukanych i odszypułkowanych
  • 5 Łyżeczek nasion chia
  • 2 Łyżki mąki kokosowej/jogurt sojowy

250g Truskawek blendujemy na gładką masę z nasionami chia, odstawiamy na min. pół godziny. Z pozostałych truskawek odkładamy kilka do dekoracji, a resztę blendujemy na sos, którym polejemy truskawki. Sos zagęszczamy mąką kokosową lub jogurtem sojowym (ja akurat nie miałam). Możecie również dosłodzić zarówno farsz jak i sos ksylitolem, jeżeli uważacie, że truskawki są niewystarczająco słodkie.

Podsypując blat niewielką ilością mąki rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy pierogi, nakładamy farsz i przygotowane w ten sposób pierogi gotujemy przez ok. 2-3 minutki od wypłynięcia. Łowimy i czekamy, aby chwilkę obciekły Polewamy sosem i gotowe!

SMACZNEGO!!


2 komentarze:

  1. Pycha! :) Nie ma to jak pierożki
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny przepis na ciasto, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń