03 listopada 2016

Bakłażan faszerowany


Cześć!

Nareszcie mam troszkę luzu na uczelni, gdyż oddałam wczoraj część teoretyczną pracy, a na jej sprawdzenie przez promotora poczekam pewnie ok. 2 miesięcy, mam więc czas, aby zająć się sprawami bieżącymi na uczelni, gdyż od początku roku akademickiego nie robiłam nic oprócz pisania pracy..


Więcej czasu wolnego oznacza również więcej czasu na "pichcenie"
Dziś przygotowałam dla Was bakłażana faszerowanego kaszą gryczaną i pieczarkami. Farsz wyszedł bardzo, bardzo smaczny, a w połączeniu z bakłażanem CUDO!



Składniki

  • 2 Bakłażany, w sumie 700g
  • 70g Kaszy gryczanej niepalonej, ugotowanej w stosunku 2:1 (kasza : woda), pozostawionej do wchłonięcia wody
  • 250g Pieczarek, obranych, opłukanych i pokrojonych w plastry (waga p obraniu)
  • 1/2 Papryki czerwonej, opłukanej i pokrojonej w słupki
  • 1 Mała marchewka, obrana, opłukana i pokrojona w słupki
  • 1 Cebula, posiekana w kostkę
  • 2 Ząbki czosnku, drobno posiekany
  • Kilka pomidorków koktajlowych, umytych i pokrojonych na połówki
  • 2 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
Przyprawy
  • Sól himalajska
  • Pieprz czarny
  • Rozmaryn
  • Kolendra
  • 1 Łyżka papryki wędzonej
  • 3 Łyżki płatków drożdżowych
Wykonanie
  1. Cebulkę i czosnek podsmażamy na oleju do zrumienienia cebuli
  2. Dodajemy pieczarki, pomidorki, marchew, paprykę, kolendrę oraz rozmaryn i dusimy całość pod przykryciem przez ok. 10 minut 
  3. Dodajemy ugotowaną kaszę, sól, pieprz i dusimy całość bez przykrycia do momentu, aż woda z pieczarek zredukuje się- 5-10 minut po czym dodajemy płatki drożdżowe oraz paprykę wędzoną
  4. Bakłażany wydrążamy z gniazd nasiennych i faszerujemy 
  5. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 40 minut.Gotowe!
SMACZENEGO!





2 komentarze:

  1. Robie bardzo podobne tylko z kasza jaglana i suszonymi pomidorami! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł, muszę koniecznie spróbować :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń