27 listopada 2016

Szybki kuminowy bakłażan, pieczarki i kukurydza


Cześć

Witajcie Kochani w ten chłodny, niedzielny poranek! Ja od samego rana na nogach- nie lubię tracić poranków na spanie, dlatego zawsze wstaje bardzo wcześnie.

To mój nawyk od ok. sześciu lat. Wolę pójść spać o 21:00 i cieszyć się życiem w dzień, niż chodzić spać o 24:00 (a nawet później) i spać do 9:00. To jest oczywiście kwestia indywidualna i nie zamierzam urazić nikogo, kto chodzi spać późno- sama mam za ścianą tekiego osobnika (mowa tu o moim bracie), który chodzi spać UWAGA! o  2-3 w nocy i jestem dla niego pełna podziwu, że potrafi tak funkcjonować.

Wstawanie o wczesnej porze ma tę zaletę, że po pierwsze- wydaje mi się, jakbym miała dłuższy dzień, po drugie- nie mam problemu z zasypianiem, gdyż w ciągu dnia jestem w stanie zrobić tyle rzeczy, że wieczorem "padam na twarz" (zawsze). Widziałam ostatnio "mem" (chyba tak się to pisze) z napisem: "Przerażają mnie ludzie, którzy potrafią szybko zasypiać, czy oni nie mają żadnych myśli?"- otóż z mojej strony wygląda to tak, że bardzo intensywnie myślę w dzień i nie marnuję czasu na myślenie "o niebieskich migdałach" wieczorem, gdyż jestem za bardzo zmęczona!
A o której Wy chodzicie spać?


A co do dzisiejszego przepisu- jest to kuminowy bakłażan, pieczarki i kukurydza...  Pisałam kiedyś, że nienawidzę kuminu, ale jestem bardzo zawziętą osobą i postanowiłam, dać mu jeszcze jedną szansę. I wiecie co?
Zakochałam się! Nie wiem jak to się stało, a właściwie wiem- wrzuciłam go na olej kokosowy i zauroczyłam się tym arometem tak, że co chwilę podnosiłam pokrywkę garnuszka, żeby go poczuć....a całe danie? Broni się samo!- gorąco polecam


Składniki
  • 200g Bakłażana, opłukanego, pokrojonego w grubą kostkę, posolonego i pozostawionego na min. 10 minut po czym dokładnie opłukanego  z soli
  • 150g Małych pieczarek, obrane ze "skórki" na kapeluszach i opłukane (waga po obraniu)
  • 100g Kukurydzy konserwowej
  • 100g Dowolnego warzywa strączkowego/ryżu/kaszy, wedle gustu
  • 1 Cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 Ząbki czosnku, rozgniecione i drobno posiekane
  • 1-2 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
Przyprawy
  • 1 Łyżeczka "z górką" kminu rzymskiego
  • 1 Łyżeczka sosu sojowego
  • 1 Łyżeczka kurkumy
  • Szczypta pieprzu
Wykonanie
  1. Na dnie garnuszka rozgrzewamy olej, po chwili dodajemy cebulę, czosnek oraz kmin rzymski
  2. Całość podsmażamy,  od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką
  3. Gdy kumin zacznie ładnie pachnieć (1-2 minuty) dorzucamy kukurydzę z puszki i dusimy całość przez 1 minutę
  4. Następnie dodajemy pieczarki oraz sos sojowy, całość dusimy ok. 5 minut
  5. Po tym czasie dodajemy kurkumę, bakłażana i pieprz, dusimy jeszcze kilka minut- do momentu gdy bakłażan zmięknie
  6. Podajemy z ulubionym strączkiem/ryżem/kaszą. Gotowe!
SMACZNEGO!


2 komentarze:

  1. Idealna potrawa na lunch. ::)
    https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/27/dorsz-w-migdalach-z-sosem-winnym/

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie wszystkie składniki tego dania <3
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń