Cześć
Witajcie Kochani w ten chłodny, niedzielny poranek! Ja od samego rana na nogach- nie lubię tracić poranków na spanie, dlatego zawsze wstaje bardzo wcześnie.
To mój nawyk od ok. sześciu lat. Wolę pójść spać o 21:00 i cieszyć się życiem w dzień, niż chodzić spać o 24:00 (a nawet później) i spać do 9:00. To jest oczywiście kwestia indywidualna i nie zamierzam urazić nikogo, kto chodzi spać późno- sama mam za ścianą tekiego osobnika (mowa tu o moim bracie), który chodzi spać UWAGA! o 2-3 w nocy i jestem dla niego pełna podziwu, że potrafi tak funkcjonować.
Wstawanie o wczesnej porze ma tę zaletę, że po pierwsze- wydaje mi się, jakbym miała dłuższy dzień, po drugie- nie mam problemu z zasypianiem, gdyż w ciągu dnia jestem w stanie zrobić tyle rzeczy, że wieczorem "padam na twarz" (zawsze). Widziałam ostatnio "mem" (chyba tak się to pisze) z napisem: "Przerażają mnie ludzie, którzy potrafią szybko zasypiać, czy oni nie mają żadnych myśli?"- otóż z mojej strony wygląda to tak, że bardzo intensywnie myślę w dzień i nie marnuję czasu na myślenie "o niebieskich migdałach" wieczorem, gdyż jestem za bardzo zmęczona!
A o której Wy chodzicie spać?
Zakochałam się! Nie wiem jak to się stało, a właściwie wiem- wrzuciłam go na olej kokosowy i zauroczyłam się tym arometem tak, że co chwilę podnosiłam pokrywkę garnuszka, żeby go poczuć....a całe danie? Broni się samo!- gorąco polecam
Składniki
- 200g Bakłażana, opłukanego, pokrojonego w grubą kostkę, posolonego i pozostawionego na min. 10 minut po czym dokładnie opłukanego z soli
- 150g Małych pieczarek, obrane ze "skórki" na kapeluszach i opłukane (waga po obraniu)
- 100g Kukurydzy konserwowej
- 100g Dowolnego warzywa strączkowego/ryżu/kaszy, wedle gustu
- 1 Cebula, pokrojona w kostkę
- 3 Ząbki czosnku, rozgniecione i drobno posiekane
- 1-2 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
Przyprawy
- 1 Łyżeczka "z górką" kminu rzymskiego
- 1 Łyżeczka sosu sojowego
- 1 Łyżeczka kurkumy
- Szczypta pieprzu
Wykonanie
- Na dnie garnuszka rozgrzewamy olej, po chwili dodajemy cebulę, czosnek oraz kmin rzymski
- Całość podsmażamy, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką
- Gdy kumin zacznie ładnie pachnieć (1-2 minuty) dorzucamy kukurydzę z puszki i dusimy całość przez 1 minutę
- Następnie dodajemy pieczarki oraz sos sojowy, całość dusimy ok. 5 minut
- Po tym czasie dodajemy kurkumę, bakłażana i pieprz, dusimy jeszcze kilka minut- do momentu gdy bakłażan zmięknie
- Podajemy z ulubionym strączkiem/ryżem/kaszą. Gotowe!
Idealna potrawa na lunch. ::)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/2016/11/27/dorsz-w-migdalach-z-sosem-winnym/
Lubie wszystkie składniki tego dania <3
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com