Cześć!
Dzisiaj mam bardzo napięty harmonogram dnia, dlatego szybciutko wstawiam przepis na portobello, które w połączeniu z farszem z kaszy jaglanej, kukurydzy i masła orzechowego (MNIAM!) smakowały wykwintnie.
Dodam tylko, że to był mój pierwszy raz z pieczarkami portobello i już wiem, że nie ostatni! Do pieczarek podałam chipsy z batata. Całość wyszła wspaniale- gorąco polecam!
Składniki (porcja dla jednej osoby)
- 3 Pieczarki portobello (250g), umyte- należy być ostrożnym, aby ich nie uszkodzić, (ogonków nie urywamy)
- 50g Kaszy jaglanej, przelanej wrzątkiem i ugotowanej
- 7 Łyżek kukurydzy konserwowej
- 2 Łyżki masła orzechowego
- 30ml Mleka sojowego
- 3 Ząbki czosnku, rozgniecione i drobniutko posiekane
- 3 Duże liście jarmużu, oderwane od łodyg i potargane na drobne kawałeczki
- 300g Batata, obranego i bardzo cienko pokrojonego (grubość normalnego chipsa), waga po obraniu + szczypta soli himalajskiej
- 1/4 Łyżeczki gałki muszkatałowej
- 1/2 Łyżeczki kurkumy
- 1/2 Łyżeczki soli himalajskiej
- 1/2 Łyżeczki pieprzu czarnego
Wykonanie
- Wszystkie składniki (oprócz pieczarek) łączymy z przyprawami za pomocą łyżki
- Farsz nakładamy do pieczarek
- Na kratce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy (w miarę możliwości równomiernie) chipsy z batata opruszone solą (można nie używać soli, ponadto można skropić je oliwą) oraz gotowe portobello
- Pieczarki pieczemy przez 40 minut w 190 stopniach Celsjusza, a chipsy z batata do momentu, w którym będą chrupkie jak zwykłe chipsy ze sklepu. Gotowe!
SMACZNEGO!
pięknie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńjestem po śniadaniu, ale z chęcią bym zjadła takie "kanapki" teraz
Smakują jeszcze lepiej niż wyglądają! Pozdrawiam :D
Usuń