25 listopada 2016

Portobello z kaszą jaglaną, masłem orzechowym i kukurydzą



Cześć!

Dzisiaj mam bardzo napięty harmonogram dnia, dlatego szybciutko wstawiam przepis na portobello, które w połączeniu z farszem z kaszy jaglanej, kukurydzy i masła orzechowego (MNIAM!) smakowały wykwintnie.

Dodam tylko, że to był mój pierwszy raz z pieczarkami portobello i już wiem, że nie ostatni! Do pieczarek podałam chipsy z batata. Całość wyszła wspaniale- gorąco polecam!



Składniki (porcja dla jednej osoby)
  • 3 Pieczarki portobello (250g), umyte- należy być ostrożnym, aby ich nie uszkodzić, (ogonków nie urywamy)
  • 50g Kaszy jaglanej, przelanej wrzątkiem i ugotowanej 
  • 7 Łyżek kukurydzy konserwowej
  • 2 Łyżki masła orzechowego
  • 30ml Mleka sojowego
  • 3 Ząbki czosnku, rozgniecione i drobniutko posiekane
  • 3 Duże liście jarmużu, oderwane od łodyg i potargane na drobne kawałeczki
  • 300g Batata, obranego i bardzo cienko pokrojonego (grubość normalnego chipsa), waga po obraniu + szczypta soli himalajskiej

Przyprawy
  • 1/4 Łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1/2 Łyżeczki kurkumy
  • 1/2 Łyżeczki soli himalajskiej
  • 1/2 Łyżeczki pieprzu czarnego

Wykonanie
  1. Wszystkie składniki (oprócz pieczarek) łączymy z przyprawami za pomocą łyżki
  2. Farsz nakładamy do pieczarek 
  3. Na kratce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy (w miarę możliwości równomiernie) chipsy z batata opruszone solą (można nie używać soli, ponadto można skropić je oliwą) oraz gotowe portobello 
  4. Pieczarki pieczemy przez 40 minut w 190 stopniach Celsjusza, a chipsy z batata do momentu, w którym będą chrupkie jak zwykłe chipsy ze sklepu. Gotowe!
SMACZNEGO!


2 komentarze:

  1. pięknie to wygląda :)
    jestem po śniadaniu, ale z chęcią bym zjadła takie "kanapki" teraz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują jeszcze lepiej niż wyglądają! Pozdrawiam :D

      Usuń