19 listopada 2016

Pieczarki z muszelkami


Cześć!

Co zrobić kiedy w lodówce pustki, a coś trzeba zjeść? No właśnie dobre pytanie, ale odpowiedź jest bardzo prosta- wykorzystać potencjał tego co w niej znajdziemy. U mnie były to pieczarki i tofu, niby takie niepozorne, a dały wyśmienite danie!

W szafce miałam również ekologiczny makaron orkiszowy z Rossmanna, który kupiłam na promocji za jedyne 2,50zł. Im dłużej człowiek je "tylko trawę", tym bardziej kreatywnie myśli (dlatego ciągle namawiam znajomych na dietę roślinną) i łatwiej mu stworzyć coś z niczego, ot takie zwykłe pieczarki z makaronem i mamy pełnowartościowe danie, czego można chcieć więcej?


Składniki
  • 300g Małch pieczarek, z obranymi kapeluszami (waga po obraniu)
  • 70g Makaronu orkiszowego "muszelki", ugotowanego al dente
  • 100g Tofu z czosnkiem
  • 3 Ząbki czosnku, rozgniecione i pokrojone w paseczki
  • 1/2 Cebuli, pokrojonej w pióra
  • 1 Łyżka sosu sojowego
  • 2 Łyżki oleju sezamowego tłoczonego na zimno
  • Kilka liści jarmużu, umytego i "potarganego" na mniejsze kawałki
Przyprawy
  • Szczypta pieprzu
  • 1 Łyżeczka nasion kolendry w całości
  • 2 Łyżeczki ekologicznej mąki kukurydzianej + 3 łyżki wody 
Wykonanie
  1. Na dnie garnuszka rozgrzewamy olej
  2. Dodajemy cebulę, czosnek oraz ziarna kolendry
  3. Kiedy cebula zeszkli się wlewamy sos sojowy, dodajemy pieczarki i dusimy całość do momentu, aż pieczarki zmiękną i puszczą wodę (od czasu do czasu mieszamy zawartość garnka drewnianą łyżką uważając, aby nie uszkodzić pieczarek
  4. W kubku mieszamy mąkę z wodą, jeżeli Wasze pieczarki puściły na tyle wody, aby nabrać ją na łyżkę- nabieramy i dodajemy do kubka
  5. Do miękkich pieczarek dodajemy zawartość kubka energicznie mieszając, dodajemy tofu i makaron, dusimy całość jeszcze ok. 3 minut mieszając
  6. Przyprawiamy pieprzem i ozdabiamy jarmużem. Gotowe!
SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz