Cześć!
Dziś mam coś dla tych, którzy nie lubią bądź nie mają czasu na długie siedzenie w kuchni, a chcieliby zjeść "coś zdrowszego". Osobiście chleb jem tylko i wyłącznie wtedy, kiedy na prawdę nie mam czasu na posiłek np. gdy mam cały dzień zajęć na uczelni i żadnego okienka. Wówczas chleb z domową pastą (na którą przepis wkrótce się pojawi) + koktajl z góry warzyw daje mi możliwość zjedzenia czegoś pożywnego w ciągu kilkunastu minut, które mam na przejście z jednego budynku do drugiego.
Dodatkowo przepis, który dla Was przygotowałam jest przepisem ekspresowym- wystarczy wszystko połączyć, wstawić na noc do lodówki a rano upiec- proste? Bardzo!
Efekt?- wspaniały, mięciutki chlebek z chrupiącą skórką, długo utrzymujący świeżość.
Zdrowy i pożywny, idelany do lunchboxa!
Składniki (mała keksówka o długości 20cm)
- 300g Mąki orkiszowej
- 60g Płatków jaglanych
- 50g Płatków owsianych drobnych, użyłam enerBiO z Rossmana
- 265ml Letniej wody
- 1 Łyżeczka soli himalajskiej
- 2 Łyżeczki nierafinowanego cukru
- 8g Suszonych drożdży
- Czarnuszka
- Słonecznik, do posypania
- Wszystkie składniki zaganiatamy na ciasto i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
- Wstawiamy na noc do lodówki
- Pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez ok. 40 minut, Studzimy i gotowe!
SMACZNEGO!
Uwielbiam takie mięciutkie chleby, a najchętniej zjadłabym taki z masłem i dżemem lub miodem, wygląda super :)
OdpowiedzUsuńPolecam i pozdrawiam gorąco! :D
Usuń