Witajcie!
Jaki jest najwspanialszy komplement, który możemy usłyszeć? Moim zdaniem taki, który będzie wypowiedziany przez osobę na której opinii najbardziej Nam zależy.
I tak właśnie było w przypadku powyższego jagielniko-tofurnika. Osobiście, kiedy tylko go spróbowałam uznałam, że jest fantastyczny- niebo w buzi, mięciutki, ale jednocześnie zwarty i świetnie krojący się, wilgotny i rozpływający się w ustach. W związku z tymi przymiotnikami postanowiłam zapytać największego krytyka deserowego i fana wypieków "przesłodkich" w moim domu (moją mięsożerną Mamę) czy chciałaby spróbować... to raczej nie było pytanie tylko naleganie. Mama jak zwykle z miną mówiącą "boże co ona mi tu daje..." ugryzła kawałek i ........zakochała się. TAK! Powiedziała, że jest PRZEPYSZNY, a mnie urosły skrzydełka! Tym sposobem Mama zjadła mi 3/4 foremki- oto najwspanialszy komplement! Przepis koniecznie powtórzę przygotwując świąteczne dania!
Składniki (tortownica o średnicy 16 cm)
- 100g Kaszy jaglanej, przelanej wrzątkiem (waga suchej)
- 50g Soczystych daktyli suszonych, bez konserwantów + 100ml gorącego napoju kokosowo-ryżowego (użyłam marki Scotti), do zamoczenia daktyli
- 2 Łyżki ekologicznych wiórków kokosowych, mają o wiele mocniejszy aromt
- 300ml Napoju kokosowo-ryżowego
- Daktyle umieszczamy w szklance i zalewamy wrzącym "mlekiem", przykrywamy talerzykiem, pozostawiamy na min. 1 godzinę
- Po tym czasie daktyle blendujemy do momentu całkowitego ich rozdrobnienia
- Do garnuszka przekładamy wszystkie składniki i gotujemy kaszę mieszając, aby się nie przypaliła
- 100g Tofu, najlepiej z pandą- jest najdelikatniejsze w smaku
- 2 Łyżki jogurtu sojowego, użyłam jogurtu z linii Take it veggie dostępnego w Kaufland
- 50ml Napoju kokosowo-ryżowego
- 4 Łyżki kakao
- 4 Łyżki mąki kokosowej
- 2 Łyżki ekologicznych wiórków kokosowych
- Wszystkie składniki traktujemy blenderem
- Do miski przekładamy powstałą w ten sposób masę oraz ugotowaną wcześniej kaszę i blendujemy do uzyskania gładkiej masy
- Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy
Polewa
- 2 Łyżki jogurtu sojowego
- 3 Łyżki płatków jaglanych
- 5 Łyżki ekologicznych wiórków kokosowych
- 70ml Napoju kokosowo-ryżowego
- Na palniku podgrzewamy mleko, gdy zacznie wrzeć dosypujemy suche składniki, ściągamy z palnika i dokładnie mieszamy,
- Dodajemy jogurt i energicznie mieszamy- polewama być zwarta, ale jeżeli całość jest zbyt gęsta dodajemy więcej jogurtu
- Delikatnie rozsmarowujemy polewę na przygotowanej wcześniej masie
- Całość pieczemy w 190 stopniach Celsjusza prze 50 minut. Czekamy, aż przestygnie i gotowe!
SMACZNEGO!
już po liście składników widac że musi być przepyszny :) świetny przepis, lubię tofu w słodkościach
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! Pozdrawiam i zapraszam ponownie :)
UsuńDo tego herbatka na zdrowej wodzie, zdrowej przefiltrowanej i smacznej :) wspaniały duet.
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100% :) Pozdrawiam ciepło!
Usuń