21 listopada 2016

Najlepszy komplement


Witajcie!

Jaki jest najwspanialszy komplement, który możemy usłyszeć? Moim zdaniem taki, który będzie wypowiedziany przez osobę na której opinii najbardziej Nam zależy.


I tak właśnie było w przypadku powyższego jagielniko-tofurnika. Osobiście, kiedy tylko go spróbowałam uznałam, że jest fantastyczny- niebo w buzi, mięciutki, ale jednocześnie zwarty i świetnie krojący się, wilgotny i rozpływający się w ustach. W związku z tymi przymiotnikami postanowiłam zapytać największego krytyka deserowego i fana wypieków "przesłodkich"  w moim domu (moją mięsożerną Mamę) czy chciałaby spróbować... to raczej nie było pytanie tylko naleganie. Mama jak zwykle z miną mówiącą "boże co ona mi tu daje..." ugryzła kawałek i ........zakochała się. TAK! Powiedziała, że jest PRZEPYSZNY, a mnie urosły skrzydełka! Tym sposobem Mama zjadła mi 3/4 foremki- oto najwspanialszy komplement! Przepis koniecznie powtórzę przygotwując świąteczne dania!


Składniki (tortownica o średnicy 16 cm)
  • 100g Kaszy jaglanej, przelanej wrzątkiem (waga suchej)
  • 50g Soczystych daktyli suszonych, bez konserwantów + 100ml gorącego napoju kokosowo-ryżowego (użyłam marki Scotti), do zamoczenia daktyli 
  • 2 Łyżki ekologicznych wiórków kokosowych, mają o wiele mocniejszy aromt
  • 300ml Napoju kokosowo-ryżowego
  1. Daktyle umieszczamy w szklance i zalewamy wrzącym "mlekiem", przykrywamy talerzykiem, pozostawiamy na min. 1 godzinę
  2. Po tym czasie daktyle blendujemy do momentu całkowitego ich rozdrobnienia
  3. Do garnuszka przekładamy wszystkie składniki i gotujemy kaszę mieszając, aby się nie przypaliła
  • 100g Tofu, najlepiej z pandą- jest najdelikatniejsze w smaku 
  • 2 Łyżki jogurtu sojowego, użyłam jogurtu z linii Take it veggie dostępnego w Kaufland
  • 50ml Napoju kokosowo-ryżowego
  • 4 Łyżki kakao
  • 4 Łyżki mąki kokosowej
  • 2 Łyżki ekologicznych wiórków kokosowych
  1. Wszystkie składniki traktujemy blenderem
  2. Do miski przekładamy powstałą w ten sposób masę oraz ugotowaną wcześniej kaszę i blendujemy do uzyskania gładkiej masy
  3. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy
Polewa
  • 2 Łyżki jogurtu sojowego
  • 3 Łyżki płatków jaglanych
  • Łyżki ekologicznych wiórków kokosowych
  • 70ml Napoju kokosowo-ryżowego
  1. Na palniku podgrzewamy mleko, gdy zacznie wrzeć dosypujemy suche składniki, ściągamy z palnika i dokładnie mieszamy, 
  2. Dodajemy jogurt i energicznie mieszamy- polewama być zwarta, ale jeżeli całość jest zbyt gęsta dodajemy więcej jogurtu
  3. Delikatnie rozsmarowujemy polewę na przygotowanej wcześniej masie
  4. Całość pieczemy w 190 stopniach Celsjusza prze 50 minut. Czekamy, aż przestygnie i gotowe!

SMACZNEGO!



4 komentarze:

  1. już po liście składników widac że musi być przepyszny :) świetny przepis, lubię tofu w słodkościach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Pozdrawiam i zapraszam ponownie :)

      Usuń
  2. Do tego herbatka na zdrowej wodzie, zdrowej przefiltrowanej i smacznej :) wspaniały duet.

    OdpowiedzUsuń