07 listopada 2016

Niedzielny obiad


Hej!

Wczoraj była niedziela, gdy byłam dzieckiem w ten dzień zawsze jeździliśmy z rodzicami do babci, która przygotowywała na obiad pieczeń. Do tego zawsze były ziemniaczki i surówka/mizeria lub buraczki.

W nawiązaniu do tego wspomnienia postanowiłam przygotować pieczeń z kalafiora z ziemniaczkami pieczonymi z czosnkiem i rozmarynem. Przygotowałam również surówkę z przepisu wujka, w której zakochałam się od pierwszego zjedzenia!

Danie wyszło wspaniałe. Słodko-pikantna marynata spełniła moje oczekiwania, co do tego jak powinna smakować a surówka jak zwykle była wyborna!
Zachęcam do spróbowania.


Składniki
  • 400g Kalafiora, opłukanego 
  • 400g Małych, niobranych ziemniaczków, porządnie wyszorowanych i pokrojonych na pół
  • 4 Ząbki czosnku
  • 1-2 Łyżek oliwy z oliwek extra vergin
  • 1-2 Łyżeczek suszonego rozmarynu
  • Szczypta soli himalajskiej
Marynata
  • 2 Figi suszone + wrzątek do zalania, figi zalewamy wrzątki do pokrycia na min. 10 minut
  • 2 Łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • Duża szczypta chili
  • 1 Łyżka sosu sojowego
  • 1/2 Łyżeczki kurkumy
  • 1 Łyżeczka czerwonej papryki
  • 3 Łyżki płatków drożdżowych
  • 3 Ząbki czosnku, rozgniecione 
  • ok. 50 ml letniej wody (do konsystencji) 
Wykonanie
  1. Składniki na marynate blendujemy do uzyskania gładkiej masy o konsystencji płynnego sosu
  2. Kalafior przekładamy do większej miseczki i polewamy całą marynatą, wstawiamy do lodówki na noc
  3. Następnego dnia do miski przekładamy ziemniaczki oraz całe ząbki czosnku, polewamy oliwą i posypujemy rozmarynem oraz solą
  4. Do naczynia żaroodpornego przekladamy kalafior (cało marynatę przekładamy na główkę kalafiora, dookoła układamy ziemniaczki i całość pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 1 godzinę i 30 minut (w zależności od piekarnika można piec krócej, jeżeli kalafior jest miękki w środku). Na koniec polecam przełożyć naczynie na najwyższy poziom piekarnika, aby góra kalafiora ładnie się zapiekła.
  5. Podajemy ciepłe z surówką. Gotowe!
Surówka

  • 1 Duża marchew, obrana, opłukana i starta na tarce o grubych oczkach
  • 1 Duże jabłko obrane i starte na tarce o grubych oczkach
  • 1/2 Papryki czerwonej, opłukana i pokrojona w paseczki
  • 1/2 Papryki żółtej, opłukana i pokrojona w paseczki
  • 1 Cebula, pokrojona w pióra
  • ok. 7 Dużych liści kapusty białej, opłukana, posolona do puszczenia soków i ponownie opłukana, na koniec starta na tarce o grubych oczkach
  • Kawałek pora, opłukany, posolony do puszczenia soków i ponownie opłukany, na koniec pokrojony na paseczki
  • Pęczek koperku,opłukany, osuszony i drobno posiekany
  • 1 Łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1,5 Łyżeczki musztardy 
  • Szczypta soli himalasjkiej
  • Duża szczypta pieprzu
  • Sok z 1 małej cytryny
Wykonanie
  1. Wszytsko łączymy w misce i przekładamy do słoika- najlepiej zrobić dzień wcześniej, wówczas wszytko się ze sobą" przegryzie", przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku do 3 dni w lodówce.
SMACZNEGO! 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz