Hej!
Wczoraj była niedziela, gdy byłam dzieckiem w ten dzień zawsze jeździliśmy z rodzicami do babci, która przygotowywała na obiad pieczeń. Do tego zawsze były ziemniaczki i surówka/mizeria lub buraczki.
W nawiązaniu do tego wspomnienia postanowiłam przygotować pieczeń z kalafiora z ziemniaczkami pieczonymi z czosnkiem i rozmarynem. Przygotowałam również surówkę z przepisu wujka, w której zakochałam się od pierwszego zjedzenia!
Danie wyszło wspaniałe. Słodko-pikantna marynata spełniła moje oczekiwania, co do tego jak powinna smakować a surówka jak zwykle była wyborna!
Zachęcam do spróbowania.
- 400g Kalafiora, opłukanego
- 400g Małych, niobranych ziemniaczków, porządnie wyszorowanych i pokrojonych na pół
- 4 Ząbki czosnku
- 1-2 Łyżek oliwy z oliwek extra vergin
- 1-2 Łyżeczek suszonego rozmarynu
- Szczypta soli himalajskiej
- 2 Figi suszone + wrzątek do zalania, figi zalewamy wrzątki do pokrycia na min. 10 minut
- 2 Łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- Duża szczypta chili
- 1 Łyżka sosu sojowego
- 1/2 Łyżeczki kurkumy
- 1 Łyżeczka czerwonej papryki
- 3 Łyżki płatków drożdżowych
- 3 Ząbki czosnku, rozgniecione
- ok. 50 ml letniej wody (do konsystencji)
Wykonanie
- Składniki na marynate blendujemy do uzyskania gładkiej masy o konsystencji płynnego sosu
- Kalafior przekładamy do większej miseczki i polewamy całą marynatą, wstawiamy do lodówki na noc
- Następnego dnia do miski przekładamy ziemniaczki oraz całe ząbki czosnku, polewamy oliwą i posypujemy rozmarynem oraz solą
- Do naczynia żaroodpornego przekladamy kalafior (cało marynatę przekładamy na główkę kalafiora, dookoła układamy ziemniaczki i całość pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 1 godzinę i 30 minut (w zależności od piekarnika można piec krócej, jeżeli kalafior jest miękki w środku). Na koniec polecam przełożyć naczynie na najwyższy poziom piekarnika, aby góra kalafiora ładnie się zapiekła.
- Podajemy ciepłe z surówką. Gotowe!
Surówka
- 1 Duża marchew, obrana, opłukana i starta na tarce o grubych oczkach
- 1 Duże jabłko obrane i starte na tarce o grubych oczkach
- 1/2 Papryki czerwonej, opłukana i pokrojona w paseczki
- 1/2 Papryki żółtej, opłukana i pokrojona w paseczki
- 1 Cebula, pokrojona w pióra
- ok. 7 Dużych liści kapusty białej, opłukana, posolona do puszczenia soków i ponownie opłukana, na koniec starta na tarce o grubych oczkach
- Kawałek pora, opłukany, posolony do puszczenia soków i ponownie opłukany, na koniec pokrojony na paseczki
- Pęczek koperku,opłukany, osuszony i drobno posiekany
- 1 Łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 1,5 Łyżeczki musztardy
- Szczypta soli himalasjkiej
- Duża szczypta pieprzu
- Sok z 1 małej cytryny
Wykonanie
- Wszytsko łączymy w misce i przekładamy do słoika- najlepiej zrobić dzień wcześniej, wówczas wszytko się ze sobą" przegryzie", przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku do 3 dni w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz