03 maja 2019

Tarta z budyniem (wegańska)/ Vegan tart with pudding


Nigdy nie byłam fanką tart, wydawały mi się zbyt proste i uważałam, że nie wychodzą smakiem ponad stwierdzenie, że wyszła "dobra".

Jednak odkąd zrobiłam tartę z wiśniami na migdałowym spodzie (przepis w linku poniżej), zmieniłam zdanie. Spód ten jest wyjątkowo smaczny, a przy tym zawiera niewielką ilość "słodzidła"- tu ksylitol, że to nie pierwszy raz, kiedy do niej wracam.

Dziś proponuję Wam przepis bardzo prosty i szybki- tarta z budyniem na mleczku kokosowym. Dodatkowo zamiast mąki pszennej użyłam *mąkę orkiszową, do czego Was również zachęcam, gdyż podnosi to walory odżywcze tarty.

Wykonanie (tortownica 21 cm)

Spód- z tego przepisu *zamiast mąki pszennej- mąka orkiszowa 1100 (klik)
Masa:
  • ok. 30 g budyniu waniliowego
  • 300 ml mleka kokosowego- chodzi o mleczko, nie o napój (podzielone na 250 ml + 50 ml)
  • 2 Łyżki ksylitolu
  • ok. 125 g wybranych owoców (maliny, jagody, wiśnie)

W szklance wymieszać 50 ml mleka z proszkiem budyniowym. W garnku doprowadzić do wrzenia mleko z ksylitolem i cały czas mieszając wlać pozostałe mleko. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż do zgęstnienia- ok. 2 minuty.
Budyń wylać na przestudzony spód i posypać owocami. Schłodzić prze 2-3 godziny w lodówce.



I was never a fan of tarts, they seemed to me too simple and I thought that they alwasy come out "good", but nothing more.

However, since I made a tart with cherries on the almond crust (recipe in the link below), I have changed my mind. This crust is exceptionally tasty, and at the same time contains a small amount of "sweetener" - here xylitol, that this is not the first time when I come back to it.

Today I have prepared for you a very simple and quick recipe - tart with pudding on coconut milk. In addition, instead of wheat flour, I used * spelled flour, which I also encourage you to use it, because it increases the nutritional value of tart.

Recipe (21 cm)

Crust from this recipe *instead of wheat flour I used spelt flour type 1100 (click)
Mass:
  • approx. 30 g of vanilla pudding
  • 300 ml of coconut milk (not a drink) (divided into 250 ml + 50 ml)
  • 2 tabelspoon ofXylitol
  • approx. 125 g of your favourite fruit (raspberries, blueberries, cherries)

Mix 50 ml of milk and pudding powder in a glass. Boil milk with xylitol in a pot and pour in the remaining milk with stirring. Cook on low heat, stirring all the time, until thickening - about 2 minutes.
Pour pudding over the cooled bottom and sprinkle with fruit. Cool for 2-3 hours in the fridge.

1 komentarz: