16 kwietnia 2019

Vegan cherry pie


Czasami, całkiem przypadkiem i bez większych starań wychodzi coś co nie mieści się w głowie. Tak było w przypadku grawitacji, kiedy odkrył ją Newton podczas odpoczynku w sadzie, gdzie obserwował spadające z drzew jabłka. Podobnie było z tym ciastem, zrobione przypadkiem, bo wiśnie na promocji i zostało jeszcze masło z obwarzanków (tutaj przepis).

Oczywiście tylko żartuję stosując takie porównanie, ale ciasto wyszło wspaniałe. I mimo, że straszny z niego bledziuch uwierzcie mi na słowo, że będziecie zachwyceni- moja rodzina była i ja również. Gorąco polecam.

  • 120 g mąki pszennej
  • 40 g zmielonych migdałów
  • 25 g ksylitolu zmielonego na puder
  • 80 g masła, zimnego (przepis)
  • 1 łyżka mielonego chia + 2 łyżki wody
  • 2 łyżki zimnej wody

Do miski przesiać mąkę, migdały, ksylitol. Dodać chia, wodę oraz posiekane masło i zagnieść ciasto do połączenia. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
Foremkę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wyjąć z lodówki i wyłożyć nim dno oraz boki foremki (ok. 2-3 cm). Włożyć do nagrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika i piec przez 15 minut. Po tym czasie wyjąć i chwilkę przestudzić.

  • 300 g mrożonych wiśni
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ksylitolu zmielonego na puder

W tym czasie wymieszać wiśnie (bez rozmrażania) z mąkami oraz ksylitolem. Wyłożyć na spód ciasta. Z pozostałej część ciasta zrobić kratkę. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 50 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić przez ok.30 minut. Następnie oprószyć cukrem pudrem
i gotowe.

Uwagi:
Wypływanie soku z wiśni jest normalne i nie oznacza, że spód przez to będzie niedopieczony, zrobi się on z tego powodu wyłącznie fioletowy (jak na zdjęciu).

SMACZNEGO!


Sometimes, quite accidentally and without much effort comes out something that does not fit in the head. That was in the case of the gravity when Newton discovered it while resting in the orchard, where he observed apples falling from the trees. The same was with this cake, made by chance because the cherries were on the promotion and there was still butter from pretzels (here the recipe).

Of course, I'm only kidding using such a comparison, but the cake came out wonderful. And despite the bright colours, take my word that you will be delighted - me and my family were . Highly recommend.

  • 120 g of wheat flour
  • 40 g of ground almonds
  • 25 g of xylitol ground to powder
  • 80 g vegan butter, cold (recipe here)
  • 1 tablespoon of ground chia + 2 tablespoons of water
  • 2 tablespoons of cold water


Sift the flour, almonds, xylitol into the bowl. Add chia, water and chopped butter and knead dough to combine. Form a ball, wrap with cling wrap and put into the fridge for an hour.
Line a cake pan with baking paper (18 cm). Take 2/3 of the dough out of the refrigerator and put it on the bottom and sides of the cake pan (about 2-3 cm). Put the cake into a preheated to 190 degrees Celsius oven and bake for 15 minutes. After this time, take it out and let it cool down for a while.

  • 300 g of frozen cherries
  • 1 tablespoon of wheat flour
  • ½ tablespoons of potato flour
  • 2 tablespoons of xylitol ground to powder

During this time, mix the cherries (without defrosting) with flours and xylitol. Put on the bottom of the dough. Make a checkered patter from the rest of the dough. Put the cake into a preheated to 180 degrees Celsius oven and bake for about 50 minutes. Remove cake from the oven and cool for approx. 30 minutes. Then sprinkle with powdered sugar and it's ready.

Comments:
Leaking cherry juice is normal and does not mean that the bottom will be undercooked, it will only be purple (as in the picture).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz