11 kwietnia 2019

Wegańskie masło do wypieków i nie tylko/ Vegan butter

Dzień dobry!

Kochani, dziś przygotowałam dla Was przepis na masło, którego używam do wypieków, kiedy nie ma możliwości zamiany masła zawierającego składniki odzwierzęce na olej. Wynika to różnych proporcji tłuszczów, węglowodanów i białek w maśle oraz w oleju.

Olej w 100% składa się z tłuszczy, z kolei masło zawiera po ok. 1% białka oraz 1% węglowodanów. Mimo, że może się to wydawać nieistotne, w przypadku wypieków ma znaczenie. Dlatego, aby nie używać sklepowych margaryn roślinnych, polecam przygotować masełko do wypieków w domu. Zajmie Nam to max. 15 minut + chłodzenie z lodówce.
    • 110 g nierafinowanego oleju kokosowego
    • 1 łyżka oleju rzepakowego
    • 40 ml mleka sojowego
    • 1 łyżeczka octu jabłkowego
    • ½ łyżeczki soli
Do mleka dodać ocet i sól, wymieszać i odstawić na min. 15 minut. Następnie dodać płynny olej kokosowy oraz rzepakowy i zblendować do konsystencji kremu.

Przelać do foremki i wstawić do lodówki.

Masełko można wykorzystać na przykład do:

(English version)
My dears, today I' ve prepared for you a recipe for butter, which I use to baking when it's not possible to change butter containing zoonotic ingredients into oil. The cause is different proportions of fats, carbohydrates and proteins in butter and oil.

The oil conatains 100% fat and the butter contains about 1% protein and 1% carbohydrates. Although this may seem irrelevant during baking is important. Therefore, in order not to use shop vegetable margarines, I recommend preparing a homemade butter. It will take us max. 15 minutes + cooling in the fridge.

  • 110 g of unrefined coconut oil
  • 1 tablespoon of rapeseed oil
  • 40 ml of soya milk
  • 1 teaspoon apple cider vinegar
  • ½ teaspoon of salt

Add vinegar and salt to the milk, mix and set aside for a min. 15 minutes. Then add liquid coconut oil and rapeseed oil and blend to the consistency of the cream.

Pour into a butter form and put in the fridge.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz