Dzień dobry!
Będąc na diecie roślinnej nie rzadko spotykam się z pytaniem co ja tak właściwie jem. Myślę, że większość z Nas chociaż raz spotkała się z tym pytaniem. Ludzie nie znający podstaw stosowania diety roślinnej utożsamiają ją tylko z nazwą i dlatego uważają że jemy wyłącznie warzywa i owoce.
Koleżanka zapytała mnie kiedyś co jem na śniadanie, a gdy usłyszała, że owsiankę była w szoku-przecież to nie warzywa. Jednak dieta roślinna to naprawdę wspaniała forma odżywiania, która wraz z biegiem lat proponuje nam coraz to nowe produkty będące odpowiednikiem produktów odzwierzęcych.
Przykładem jest chociażby jogurt sojowy- w smaku i właściwościach nie odbiega od jogurtu naturalnego, dlatego czemu nie zrobić z niego ciasta jogurtowego? Myślę, że Wasze brzuszki będą zachwycone- mój był! Ciasto wyszło wspaniałe. Wilgotne i co najważniejsze utrzymuje świeżość bardzo bardzo długo. Gorąco polecam króliczki moje (bo Wielkanoc niedługo ❤ )
- 150 ml wegańskiego masła według tego przepisu:
- 100 ml nierafinowanego oleju kokosowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 40 ml mleka sojowego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- ½ łyżeczki soli
Do mleka dodać ocet i sól, wymieszać i odstawić na min. 15 minut. Następnie dodać płynny olej kokosowy oraz rzepakowy i zblendować do konsystencji kremu
- 80 ml ksylitolu
- 2 łyżki zmielonych nasion chia wymieszanych z 6 łyżkami wody
- 260 ml jogurtu sojowego
- 260 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g wegańskich chocolate chips
Wykonanie
- Mąkę, kakao, sodę oraz proszek do pieczenia przesiać. W osobnej misce umieścić masło, chia, ksylitol oraz jogurt sojowy. Delikatnie wymieszać rózgą kuchenną do połączenia składników. Dodać przesiane składniki i wymieszać całość rózgą kuchenną tylko do dokładnego połączenia się składników. Następnie dodać chocolate chips i delikatnie wymieszać. Konsystencja ciasta może wydawać się zbyt sucha, ale tak ma być.
- Keksówkę o wymiarach podstawy 8 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia Przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 165-170°C przez około 50 minut. Wystudzić i gotowe!
- Ciasto przechowywać na talerzu przykryte folią spożywczą, gdyż wówczas zachowuje wspaniałą wilgotność. Może spokojnie stać do 5 dni.
English Version
Good morning!
Being on a plant diet, I often meet the question of what I actually eat. I think that most of us have met this question once. People who do not know the basics of a plantbased diet associate it with the name and therefore they think that we eat only vegetables and fruits.
Once my friend asked me what I was eating for breakfast, and when she heard that the porridge she was in shock - it's not vegetables. However, a plant diet is really a great form of nutrition, which over the years, offers us new products that are equivalent to animal products.
An example is soy yoghurt - in taste and properties does not deviate from natural yogurt, so why not make a yogurt dough? I think your tummies will be delighted - mine was! The cake came out wonderful. Moist and most importantly, it maintains freshness for a very long time. I highly recommend this recipe my sweet rabbits! (because Easter will be soon ❤)
- 150 ml of vegan butter according to this recipe:
- 100 ml of unrefined coconut oil
- 1 tablespoon of rapeseed oil
- 40 ml of soya milk
- 1 teaspoon of apple cider vinegar
- ½ teaspoon of salt
- 80 ml of xylitol
- 2 tablespoons of ground chia seeds mixed with 6 tablespoons of water
- 260 ml of soy yogurt
- 260 g of wheat flour
- 40 g cocoa
- 2 teaspoons of baking powder
- 1/2 teaspoon of baking soda
- 50 g vegan chocolate chips
• Sift flour, cocoa, baking soda and baking powder. In a separate bowl, place butter, chia, xylitol and soy yogurt. Gently stir with the kitchen rod to combine the ingredients. Add the sifted ingredients and mix with a kitchen rod only for the exact combination of ingredients. Then add chocolate chips and gently mix. The consistency of the dough may seem too dry, but this is how it should be.
• Prepare a 8 x 20 cm cake form lined with baking paper. Transfer the dough. Bake at 165-170 ° C for about 50 minutes. Cool and it's ready!
• Keep the dough on the plate covered with a cling wrap because then it retains a great humidity. It can calmly stand up to 5 days.
Ale super wygląda!
OdpowiedzUsuńDomyślam się, że chia można zamienić na siemię lniane? A jogurtu sojowego nie znam, czy kokosowy da radę?
Hej! Oczywiście można zamienić chia na siemię w takiej samej proporcji. Jogurt sojowy można dostać na przykład w Kauflandzie, ale jeżeli nie masz w pobliżu to myślę, że warto spróbować z kokosowym- powinno się udać ;) Dziękuję za komentarz i w razie wykonania ciasta będzie mi miło jeżeli dasz znać jak wyszło i czy smakowało :D Pozdrawiam ciepło!
Usuń