25 kwietnia 2019

Jak doję soję?/ How do I milked a soy?


Dostałam niedawno maila od czytelniczki, z pytaniem, czy mogę podesłać jej link do mojego bloga
z przepisem na mleko sojowe. Od razu rozpoczęłam poszukiwania i okazało się, że takowego brak... 

Przyznam szczerze, że nie wiem jak to się stało i tak podstawowy przepis umknął mojej uwadze, chociaż osobiście korzystam z niego bardzo często, gdyż mleko sojowe stosuję codziennie
do owsianki. Błąd ten naprawiam i oto przed Wami wydojona soja!

(2,5 l - 3 l gotowego mleka)
  • 450 g ziaren soi + woda do namoczenia
  • 6 szklanek (250 ml) wody
  • 1500 ml wody
  1. Ziarna moczymy przez 12 godzin w dużej ilości wody.
  2. *Namoczone ziarna przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalki na min. 24h (wówczas soja traci tak intensywny "teksturowy" posmak). Po tym czasie ziarna wyciągamy i pozostawiamy w durszlaku do rozmrożenia.
  3. Do dużego garnka (5 l lub większy) wlewamy 6 szklanek wody i dodajemy ziarna soi- chodzi o zachowanie proporcji- jedna szklanka wody na jedną szklankę namoczonej soi.
  4. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
  5. Następnie wlewamy pozostałe 1,5 l wody, stawiamy na palniku i powoli, często mieszając drewnianą łyżką, doprowadzamy do wrzenia. Szybko wyłączamy palnik i przelewamy przez sito wyłożone ściereczką lub gazą bardzo dokładnie odciskając nadmiar mleka.
  6. Mleko ponownie przelewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i  gotujemy ok. 10 min. Po tym czasie przelewamy do butelek/słoików i zakręcamy- mleko się wówczas "zawekuje" i będzie dłużej świeże. Gotowe!

*Jeżeli nie mamy czasu (i cierpliwości) krok ten pomijamy.



I' ve received an email from a reader recently, asking if I could send her a link to my blog
with a recipe for soya milk. I immediately started the research and it turned out that there is a lack of this recipe ...

I must admit that I do not know how it happened and the basic recipe escaped my attention, although I personally use it very often, because  I use soy milk every day
to porridge. I am repairing the mistake and there is a milked soy!

(2.5 l - 3 liters of finished milk)

  • 450 g soya beans + water to soak 
  • 6 glasses (250 ml) of water
  • 1500 ml of water
  1. Soak a soya beans for 12 hours in a large amount of water.
  2. *Soaked grains put into a container and put in the freezer for min. 24h (then soy loses so intense "textured" taste). After this pulled out the beans and left in the strainer until thawed.
  3. To a large pot (5 l or more), pour 6 glasses of water and add soy beans - to maintain the proportion - one glass of water for one glass of soaked soy.
  4. Blend it to obtain a smooth mass.
  5. Then pour the remaining 1.5 liters of water, put on a burner and slowly, often stirring with a wooden spoon, bring to a boil. Quickly turn off the burner and pour through a sieve lined with a linen cloth or gauze, precisely extracting excess milk.
  6. Pour the milk back into the pot, bring it to a boil and cook for about 10 minutes. After this time, pour into bottles / jars and turn off - the milk will stay fresh longer. Ready!
* If we do not have time (and patience), we omit this step.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz