Dostałam niedawno maila od czytelniczki, z pytaniem, czy mogę podesłać jej link do mojego bloga
z przepisem na mleko sojowe. Od razu rozpoczęłam poszukiwania i okazało się, że takowego brak...
z przepisem na mleko sojowe. Od razu rozpoczęłam poszukiwania i okazało się, że takowego brak...
Przyznam szczerze, że nie wiem jak to się stało i tak podstawowy przepis umknął mojej uwadze, chociaż osobiście korzystam z niego bardzo często, gdyż mleko sojowe stosuję codziennie
do owsianki. Błąd ten naprawiam i oto przed Wami wydojona soja!
do owsianki. Błąd ten naprawiam i oto przed Wami wydojona soja!
(2,5 l - 3 l gotowego mleka)
- 450 g ziaren soi + woda do namoczenia
- 6 szklanek (250 ml) wody
- 1500 ml wody
- Ziarna moczymy przez 12 godzin w dużej ilości wody.
- *Namoczone ziarna przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalki na min. 24h (wówczas soja traci tak intensywny "teksturowy" posmak). Po tym czasie ziarna wyciągamy i pozostawiamy w durszlaku do rozmrożenia.
- Do dużego garnka (5 l lub większy) wlewamy 6 szklanek wody i dodajemy ziarna soi- chodzi o zachowanie proporcji- jedna szklanka wody na jedną szklankę namoczonej soi.
- Całość blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
- Następnie wlewamy pozostałe 1,5 l wody, stawiamy na palniku i powoli, często mieszając drewnianą łyżką, doprowadzamy do wrzenia. Szybko wyłączamy palnik i przelewamy przez sito wyłożone ściereczką lub gazą bardzo dokładnie odciskając nadmiar mleka.
- Mleko ponownie przelewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 10 min. Po tym czasie przelewamy do butelek/słoików i zakręcamy- mleko się wówczas "zawekuje" i będzie dłużej świeże. Gotowe!
*Jeżeli nie mamy czasu (i cierpliwości) krok ten pomijamy.
I' ve received an email from a reader recently, asking if I could send her a link to my blog
with a recipe for soya milk. I immediately started the research and it turned out that there is a lack of this recipe ...
I must admit that I do not know how it happened and the basic recipe escaped my attention, although I personally use it very often, because I use soy milk every day
to porridge. I am repairing the mistake and there is a milked soy!
(2.5 l - 3 liters of finished milk)
- 450 g soya beans + water to soak
- 6 glasses (250 ml) of water
- 1500 ml of water
- Soak a soya beans for 12 hours in a large amount of water.
- *Soaked grains put into a container and put in the freezer for min. 24h (then soy loses so intense "textured" taste). After this pulled out the beans and left in the strainer until thawed.
- To a large pot (5 l or more), pour 6 glasses of water and add soy beans - to maintain the proportion - one glass of water for one glass of soaked soy.
- Blend it to obtain a smooth mass.
- Then pour the remaining 1.5 liters of water, put on a burner and slowly, often stirring with a wooden spoon, bring to a boil. Quickly turn off the burner and pour through a sieve lined with a linen cloth or gauze, precisely extracting excess milk.
- Pour the milk back into the pot, bring it to a boil and cook for about 10 minutes. After this time, pour into bottles / jars and turn off - the milk will stay fresh longer. Ready!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz