11 kwietnia 2019

Wegańskie obwarzanki/ Vegan pretzels


Cześć!

Są takie przepisy do których wracamy. Dziś mam dla Was przepis, który powtarzam regularnie co ok. 2-3 tygodnie. Mianowicie- obwarzanki!

Kiedy myślę co smacznego upiec na weekend i dochodzę do wniosku, że trzeba zrobić przerwę od słodkości, wówczas do łask wracają obwarzanki. Pyszne, mięciutkie, posypane szczyptą soli gruboziarnistej i uformowane na kształt precla- to jest to! A jakie są Wasze ulubione przekąski na słono?

Składniki (12 precli )
  • 600 g mąki pszennej
  • 400 g ciepłej wody (ale nie gorącej)
  • 60 g masła (z tego przepisu)
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka z górką cukru
  • Sól grubo ziarnista
+
  • 2 litry wody
  • 4 łyżki sody oczyszczonej

1. Drożdże, cukier, sól dodajemy do mąki i przesiewamy (to co zostanie na sitku również wsypujemy). Dodajemy roztopione masło oraz wodę i całość ugniatamy przez min. 5 minut. Ciasto będzie bardzo elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk. Odstawiamy na ok. 1 godz. i 15 min. Po tym czasie dzielimy ciasto na 12 części- każdy precel po ok. 100 g i lepimy precle w międzyczasie gotując wodę.

2. Gdy woda będzie wrzeć wsypujemy sodę. Każdy precel zanurzamy w wodzie i trzymamy po 30 sekund z każdej strony. Następnie wyciągamy i okładamy na kratkę wyłożoną papierem do pieczenia. Będziemy musieli je upiec na raty- minimum dwa razy, więc należy sprawdzić ile precli mniej więcej zmieści się na kratce. Jeżeli mieście się np. 5 to tylko tyle obwarzamy w wodzie. Resztę chwilę przed wyciągnięciem pierwszej porcji z piekarnika.

3. Każdy obwarzony precel smarujemy masełkiem (KLIK) i posypujemy odrobiną gruboziarnistej soli. Pieczemy ok. 20 minut- na złoty kolor w temperaturze 175 stopni Celsjusza.

Uwagi:
Proporcje składników dobrałam tak, aby łatwo można zmodyfikować ilość bez potrzeby przeliczania- jeżeli jesteśmy sami bądź we dwoje to polecam podzielić wszystko na pół i uzyskamy wówczas tylko 6 precli.

Smacznego!


There are recipes to which we return. Today I have a recipe for you, which I repeat regularly every 2-3 weeks. Namely - pretzels!

When I think about what to bake for a weekend and I come up to the conclusion that it is necessary to take a break from the sweetness, the bagels are back to favor. Delicious, soft, sprinkled with a pinch of coarse salt and formed into a pretzel shape - that's it! And what are your favorite savory snacks?

Ingredients (12 pretzels)
  • 600 g of wheat flour
  • 400 g warm water 
  • 60 g butter (from this recipe)
  • 7 g of dried yeast
  • 1 teaspoon of salt
  • 1 tablespoon of sugar
  • A coarsely grained salt
+
  • 2 liters of water
  • 4 tablespoons baking soda

1. Add the yeast, sugar, salt to the flour and sieve. Then add melted butter, water and knead for minimum 5 minutes. The dough will be very flexible and will not stick to your hands. Leave it for about 1 hour and 15 minutes. After this time, divide the dough into 12 parts - each pretzel after about 100 g and stick pretzels. In the meantime boil the water.

2. When the water boils, add baking soda. Place each pretzel in the water and hold for 30 seconds on each side. Then pull it out and put on baking pan lined with baking paper. We will have to bake them in two turns, so check how many pretzels will fit on your baking pan. If, for example 5, we put into water only this number. The rest place in the water a moment before pulling out the first portion.

3. Each pretzel which were removed from the water, spread with a butter and sprinkle with a bit of coarse salt. Bake about 20 minutes (must be golden color) at 175 degrees Celsius.

Comments:
I've chosen the proportions of the ingredients so that you can easily modify the amount without the need for conversion - if we are alone or in two, I recommend to divide everything in half and then get only 6 pretzels.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz