Od pewnego czasu chodziły mi „po głowie”
bułki. Chciałam jednak zrobić coś więcej niż, zwykłą bułkę stąd też wpadłam na
pomysł orkiszowych bułeczek jogurtowych.
Główkując nad przepisem, nie liczyłam na cuda,
a jednak cuda się zdarzają i te bułeczki to takie małe cuda. Mięciutkie,
wilgotne, o przyjemnym zapachu jogurtu- niebo! Rodzina zachwycona, ja również.
Zjedzone w godzinę… Żałuję, że nie zrobiłam więcej, ale ten przepis na stałe u
mnie zagości.
Z przepisu uzyskasz 5 bułek średniej wielkości
Rozczyn
- 8 g drożdży + 1
łyżeczka cukru + 1 łyżka mąki orkiszowej + 20
ml ciepłego mleka sojowego
Ciasto
- 250 g mąki orkiszowej 1100
- 30 g banana
- 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na
zimno
- 50 ml letniego mleka sojowego
- 100 g jogurtu kokosowego
Planton bez cukru
- 1 Łyżeczka soli
Wierzch
- 1 łyżka oleju j.w.
- 3 łyżki mleka sojowego
- Do posypania mak, sezam- co lubisz najbardziej
W kubku połączyć składniki na rozczyn, przykryć kubek i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Banana „rozbełtać” z olejem do uzyskania gładkiej masy- można to zrobić widelcem.
W misce połączyć sól mąkę, jogurt i rozczyn. Powoli dodawać mleko mieszając
łyżką/ widelcem/ręką (uwaga ciasto się klei, ale tak ma być). Pod koniec
dodać banana z olejem i dokładnie wyrobić. Na koniec wyrabiania podsypujemy
ciasto mąką- wówczas odklei się od rąk/ widelca i bez problemu uformuje się w
kulę. Im mniej mąki do podsypywania użyjemy, tym delikatniejsze bułeczki
uzyskamy. Tak wyrobione ciasto przekładamy do miski i wstawiamy do lodówki na 12
godzin.
Po tym czasie ciasto wyciągamy i dzielimy na 5 części. Podsypując mąką
formujemy bułki i układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 h.
Po tym
czasie smarujemy olejem wymieszanym z mlekiem i posypujemy. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 20 minut. Wyciągamy, chwilkę
studzimy i można wcinać!
Uwagi:
Ciasto można wyrobić mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego.
Since long time I was thinking about buns. But I wanted to do something
more than a simple roll, hence I came up with the idea of spelled yogurt rolls.
Thinking over the recipe, I did not count on miracles, but miracles do
happen and these scones are such small wonders. Soft, moist, with a pleasant
yogurt fragrance- I am in heaven! The family was delighted, me too. Eaten in an
hour ... I regret that I did not do more, but this recipe will stay with me
permanently.
- 8 g fresh yeast
+ 1 teaspoon of sugar + 1 tablespoon of
spelled flour + 20 ml of warm soy milk
Dough
- 250 g of
spelled flour type 1100
- 30 g banana
- 2 tablespoons of cold
pressed rapeseed oil
- 50 ml of
lukewarm milk
- 100 g PlantOn
coconut yogurt without sugar
- 1 Teaspoon of salt
Top
- 1 tablespoon of oil
- 3 tablespoons soya milk
- For sprinkling poppy seeds, sesame- what you like the most
In a bowl, combine the salt with flour, yogurt and
leaven. Slowly add milk stirring with a spoon / fork / hand (note- the dough is
sticky, but it is supposed to be). At the end, add a banana with oil and knead
it thoroughly. At the end of kneading, sprinkle the dough with flour - it will
help to peel off the dough from the hands / fork and easily form into a ball.
The less flour we use, the finer the scones we will get. Insert the dough into
a bowl and put in the fridge for 12 hours.
After this time , pull out the dough and divided into 5
parts. Using a little bit of flour form the buns and place on a baking grid
lined with baking paper. Cover with a linen cloth and leave to rise for 1 hours
30 minutes. After this time, brush the buns with mixed soy milk and oil,
then sprinkle. Bake at 200 degrees Celsius for 20 minutes. Then
pull them out, let them cool down for a while and you can eat!
Comments:
The dough can be made with a mixer with a yeast dough
hook.
Czy zamiast mkeka sojowego można użyć zwykłego, czy wyjdą bułeczki? Wyglądają znakomicie-wyśmienicie ��☺
OdpowiedzUsuńOczywiście! Pozdrawiam cieplutko :)
Usuńidealne buleczki
OdpowiedzUsuń