07 maja 2019

Gulasz wegański (pyszny, zdrowy, ekspresowy)/ Vegan stew (delicious, healthy, quick)




Nie oszukujmy się- nikt (prawie nikt) nie jada codziennie wymyślnych dań, na które przygotowanie musimy poświęcić dłuższą chwilkę, a ich wygląd ma powodować zawrót głowy. Ja w swojej kuchni kieruję się dwiema zasadami: musi być zdrowo i smacznie. Dlatego właśnie w gotowanych przeze mnie posiłkach, zabieranych poza dom, królują gulasze.

Dziś mam dla Was mój ulubiony, który łączy w sobie prozdrowotność- mamy tu kurkumę+ pieprz, a jak wiadomo to połączenie działa m.in. przeciwzapalnie oraz eksplozję smaku- dzięki wykorzystaniu tofu i papryki wędzonej. Do tak przygotowanego dania pasuje zarówno kasza, jak i ryż, które podniosą zarówno wartość kaloryczną posiłku, jak i wartości odżywcze- czego chcieć więcej? Myślę, że tylko dokładkę.

(English belowe)
(składniki na 2 porcje)

  • 4-5 pieczarek
  • 5-6 kotletów sojowych
  • 100 g wędzonego tofu
  • 1 sztuka: cebula, pietruszka, marchew, papryka czerwona
  • ok. 10 cm pora
  • plaster selera (ok. 1-2 cm grubości)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łodygi kurkumy
  • Szczypta pieprzu, soli, czosnku mielonego i papryki słodkiej/wędzonej
  • 2 liście laurowe oraz ziarna ziela angielskiego
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka z górką jogurtu kokosowego/sojowego, niesłodzonego
*Do podania ulubiona kasza

Wykonanie
Warzywa obrać i opłukać. Pietruszkę, seler, marchew, pieczarki pokroić w kostkę. Paprykę oraz por w paski, a cebulę w pióra. Kurkumę bardzo drobno posiekać.

W garnku o grubym dnie rozgrzać 1-2 łyżki oliwy i podsmażyć na niej cebulę do zrumienienia. Następnie dorzucić liście laurowe oraz ziele angielskie i warzywa- od najtwardszych do najmiększych i przesmażyć przez chwilkę mieszając. Wlać szklankę wody i całość gotować na średnim ogniu przez ok. 10-15 minut. 

Po tym czasie do gotujących się warzyw dodać kotlety sojowe i tofu pokrojone w kostkę. Gotować na małym ogniu przez ok. 10-15 min mieszając co jakiś czas, a gdy kotlety zrobią się miękkie wyjąć na talerz i pokroić w paski. 

Z garnka (jeżeli to możliwe) "wyłowić" ziele angielskie oraz liście laurowe. Przyprawić według uznania solą, pieprzem, papryką i czosnkiem, dodać koncentrat pomidorowy oraz pokrojone kotlety i całość wymieszać. W szklance wymieszać jogurt z dwiema łyżkami wywaru z garnuszka i dodać  do gotujących się warzyw. Podgotować jeszcze chwilkę do zgęstnienia i gotowe!

Smacznego!

Do not kid ourselfs - nobody (almost nobody) eats every day sophisticated dishes, which we have to take a long time to prepare and their appearance is supposed to cause dizziness. I follow two principles in my kitchen: it must be healthy and tasty. That's why in dishes cooked by me, taken away from home, stews dominate.

Today I have prepared the recipe of one of my favorite, which combines healthyness - we have here curcuma + pepper, and as you know this combination works, among others anti-inflammatory and taste explosion - thanks to the use of tofu and smoked pepper. The dishes prepared in this way match both grains and rice, which will increase both the caloric value of the meal and nutritional values - what more could you want? I think it's only the repeat.

(for 2 servings)
  • 4-5 champignon mushrooms
  • 5-6 soy cutlets
  • 100 g of smoked tofu
  • 1 piece: onion, parsley, carrot, red pepper
  • about 10 cm long celery slice (about 1-2 cm thick)
  • 2 tablespoons tomato paste concentrate
  • 2-3 turmeric stems
  • A pinch of pepper, salt, ground garlic and sweet / smoked pepper
  • 2 bay leaves and English herb seeds
  • 1-2 tablespoons of olive oil
  • 1 tablespoon of coconut / soy yoghurt, unsweetened
* To serve your favorite porridge

Peel vegetables and rinse. Parsley, celery, carrots, mushrooms cut into cubes. Peppers and leek in stripes, and onions in feathers. Turmeric chop very finely.

In a pot with a thick bottom, heat 1-2 tablespoons of olive oil and fry onion on it until it is brown. Then add laurel leaves and allspice and vegetables - from the hardest to the softest. Pour a glass of water and cook on medium heat for approx. 10-15 minutes.

After this time, add soya cutlets and diced tofu to boiling vegetables. Cook on low heat for about 10-15 minutes, stirring from time to time, and when the soya cutlets are soft, take out on the plate and cut into strips.

From the pot (if possible) "pick out" allspice and bay leaves. Season with salt, pepper, paprika and garlic, add tomato paste concentrate and chopped soya cutlets and mix. In a glass mix yogurt with two tablespoons of a decoction of a saucepan and add to vegetables. Cook it for a moment to thicken and it's ready!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz