11 listopada 2016

Migdałowo-kokosowe kuleczki


Witajcie!

Są takie przepisy, o których nie trzeba mówić...wystarczy spojrzeć na składniki, aby mieć pewność, że "to musi być pyszne". Jednak ważne jest, aby oprócz "pysznie" było także zdrowo...Te kuleczki właśnie takie są- zero rafinowanego cukru same migdały i kokos. Połączenie może dość "tłuste", ale to zdrowe tłuszcze, więc nie ma co się martwić!

Dziś obchodzimy Święto Niepodległości- pamiętajmy, że to nie tylko "dzień wolny od pracy/szkoły", lecz przede wszystkim dzień NASZEJ wolności, za którą tak wielu ludzi oddało życie, bądźmi dumni z Kraju, w którym żyjemy, bo to, jak o nim mówimy świadczy o Nas samych. Pomimo, iż nie jest to "kraina midem i mlekiem płynąca" to nadal NASZ Kraj i należy mu się szacunek!

Miłego dnia!


Składniki

  • 40g Kaszy jaglanej + ok. 100ml mleka migdałowgo- w razie potrzeby dolewać na bieżąco, kaszę należy przelać wrzątkiem przed ugotowaniem
  • Wiórki migdałowe uzyskane przy okazji robienia mleka z 120g migdałów
  • 50g Wiórków kokosowych, używam ekologicznych bez konserwantów, gdyż mają wspaniały aromat 
  • 50g Mąki kokosowej
  • 50g Daktyli bez substancji konserwujących, zalanych minimalną ilością wrzątku-łatwiej się zmiksują (lub bez zalewania, gdy masz silny blender- ja nie zalewałam)
  • Mleko migdałowe, do konsystencji
Wykonanie
  1. Wszystko traktujemy blenderem powoli dolewając mleko- masa ma być elastyczna i zwarta, bez widocznych rodzynek, 
  2. Lepimy kulki, wkładamy do lodówki na min. 2 godziny, Wyciągamy i rozkoszujemy się kawałkiem nieba...
SMACZNEGO!


1 komentarz:

  1. Pyszne i zdrowe Rafaello ;)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń