Witajcie!
Są takie przepisy, o których nie trzeba mówić...wystarczy spojrzeć na składniki, aby mieć pewność, że "to musi być pyszne". Jednak ważne jest, aby oprócz "pysznie" było także zdrowo...Te kuleczki właśnie takie są- zero rafinowanego cukru same migdały i kokos. Połączenie może dość "tłuste", ale to zdrowe tłuszcze, więc nie ma co się martwić!
Dziś obchodzimy Święto Niepodległości- pamiętajmy, że to nie tylko "dzień wolny od pracy/szkoły", lecz przede wszystkim dzień NASZEJ wolności, za którą tak wielu ludzi oddało życie, bądźmi dumni z Kraju, w którym żyjemy, bo to, jak o nim mówimy świadczy o Nas samych. Pomimo, iż nie jest to "kraina midem i mlekiem płynąca" to nadal NASZ Kraj i należy mu się szacunek!
Miłego dnia!
Składniki
- 40g Kaszy jaglanej + ok. 100ml mleka migdałowgo- w razie potrzeby dolewać na bieżąco, kaszę należy przelać wrzątkiem przed ugotowaniem
- Wiórki migdałowe uzyskane przy okazji robienia mleka z 120g migdałów
- 50g Wiórków kokosowych, używam ekologicznych bez konserwantów, gdyż mają wspaniały aromat
- 50g Mąki kokosowej
- 50g Daktyli bez substancji konserwujących, zalanych minimalną ilością wrzątku-łatwiej się zmiksują (lub bez zalewania, gdy masz silny blender- ja nie zalewałam)
- Mleko migdałowe, do konsystencji
Wykonanie
- Wszystko traktujemy blenderem powoli dolewając mleko- masa ma być elastyczna i zwarta, bez widocznych rodzynek,
- Lepimy kulki, wkładamy do lodówki na min. 2 godziny, Wyciągamy i rozkoszujemy się kawałkiem nieba...
SMACZNEGO!
Pyszne i zdrowe Rafaello ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com