25 marca 2017

"Jajecznica" z kalafiora i tofu


CZEŚĆ!

Witajcie w ten piękny dzień! Wstałam już ponad godzinkę temu i zastanawiam się co tu dzisiaj zrobić, aby w pełni wykorzystać czas i cudowną pogodę! W związku z tym, iż mamy dopiero wczesny poranek możliwe, że zastanawiacie się co przygotować na śniadanie…


Mam dla Was przepis na wegańską „jajecznicę”. Przygotowana z tofu i kalafiora, która smakiem i aromatem nie odbiega od tej z jajek. Pasuje zarówno na śniadanie jak również jako dodatek do obiadu np. zamiast ryżu. Jest pożywna i szybka w przygotowaniu. Jutro wrzucę przepis na kotlety idealne do takiej „jajecznicy”, a dziś życzę Wam aktywnego i pogodnego dnia!

PS: Aby być na bieżąco zachęcam do polubienia mnie na facebook! (z prawej strony ekranu)


 Składniki
  • 300g Kalafiora, rozdrobnionego w malakserze/startego na tarce
  • 300g Ulubionego tofu, rozdrobnionego widelcem
  • 1 Mała papryka czerwona, opłukana i pokrojona w kostkę
  • 2 Pomidory, opłukane i pokrojone w kostkę
  • Kilka pieczarek, obranych, opłukanych i pokrojonych w plastry
  • 1 Duża cebula, drobno posiekana
  • 1 Duży pęczek szczypiorku, opłukany i posiekany
  • Kilka różyczek brokuł
  • 1 Łyżka nierafinowanego oleju kokosowego


Przyprawy

  • 1 Łyżeczka czarnej soli
  • 1 Łyżeczka kurkumy
  • Pieprz wedle gustu
  • ½ Łyżeczki: czosnku, kuminu oraz mielonych ziaren kolendry
  • Dowolna ilość płatków drożdżowych


Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę. Następnie dodać pomidory, paprykę, brokuł oraz pieczarki smażyć do miękkości. Gdy warzywa i grzyby będą miękkie (wówczas puszczą sporo wody) dodać kalafior, wymieszać całość i dusić 3-4 minuty- do momentu, aż kalafior wchłonie płyn. Następnie dodać tofu i przyprawy, wymieszać, poddusić jeszcze chwilkę i gotowe!

SMACZNEGO!


2 komentarze:

  1. Czy kalafior w tym przepisie jest chrupiący?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Kalafior jest mięciutki (jak na jajecznicę przystało), gdyż chłonie wodę jaką puszczają pieczarki oraz pomidor. Pozdrawiam! :)

      Usuń