17 listopada 2016

Pulpety z sosem śliwkowym, puree batatowo-dyniowym, duszonymi marchewkami i surówką z czerwonej kapusty


Cześć!
Przeglądając ostatnio moje "zapasy" stwierdziłam, że dużo w nich powideł śliwkowych, które trzeba wykorzystać, gdyż nie pasteryzowałam ich w piekarniku czy garnku, a jedynie odwróciłam słoiki dnem do góry, aby się pokrywki się"zassały" i szkoda by było, gdyby się zmarnowały.



Od razu pomyślałam, że na święta zrobię z nimi coś na wzór pierniczków, ale teraz miałam ochotę na bardziej wytrawną wersję, a jako że moje najstarsze powidła były z pierwszych kwaśnych śliwek (robione bez cukru oczywiście) to postanowiłam zrobić pulpety z sosnem śliwkowym. Był to strzał w dziesiątkę, bo danie wyszło wyśmienite i do tego bardzo ładnie się prezentuje! Gorąco polecam.


Składniki (na dwie porcje)
Pulpety (8 sztuk)
  • 40g ciecierzycy, namoczonej min. 12 godziny i gotowanej min. 1 godzinę (waga suchej),
  • 40 Kaszy jaglanej, przelanej wrzątkiem i ugotowanej (waga suchej),
  • Ok. 7 pomidorów szuszonych, posiekanych w kosteczkę
  • Szczypta pieprzu cayenne
  • Szczypta soli himalajskiej
  • 1 Kopiasta łyżka mąki z ryżu brązowego
  • Szczypta kurkumy
  • 1 Łyżeczka papryki wędzonej
  • 3 Ząbki czosnku, rozgniecione i drobno posiekane
Wykonanie
  1. Wszytskie składniki uganiatamy/blendujemy ( ugniataczką do ziemniaków zgniotłam ciecierzycę, i połączyłam z resztą składników za pomocą siły rąk) 
  2. Lepimy pulpety
  3. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 190 stopni Celsjusza (wraz z batatami i dynią)
Duszone marchewki*
  • 6 Młodych marchewek, nieobranych i dokładnie wyszorowanych
  • 1 Łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
  • Ok. 50ml wody
Wykonanie
  1. Do garnka/na patelnię wylewamy wodę wraz z olejem kokosowym, kładziemy marchewki, przykrywamy i dusimy do momentu, gdy będą mięciutkie
Uwaga: Wywaru nie wylewamy!

Sos śliwkowy
  • 7 Łyżek kwaśnych powideł śliwkowych, (robiłam z TYCH przygotowanych latem z pierwszych śliwek)
  • 1 Łyżka sosu sojowego
  • Wywar z duszenia marchewek*
  • 1 Łyżeczka nierafinowanego oleju kokosowego
  • Szczypta cynamonu
Wykonanie
  1. W garnuszku podgrzewamy wywar z marchewek z olejem kokosowym i powidłami
  2. Gdy całość zagotuje się dodajemy sos sojowy oraz cynamon, ściągamy z palnika
Puree batatowo-dyniowe
  • 300g Batata, obranego, pokrojonego w kostkę
  • 300g Dyni hokkaido, obranej, pokrojonej w kostkę
  • Szczypta soli himalajskiej
  • Świeży koperek, umyty i posiekany
  • 1 Łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
Wykonanie
  1. Batata i dynię przekładamy na kratkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy wraz z pulpetami
  2. Po upieczeniu przekładamy do miski, dodajemy sól oraz olej i ugniatamy na puree, podajemy z koperkiem
Surówka
  • 1/2 Kapusty czerwonej, opłukanej, startej na tarce o grubych oczkach, posolonej do zmięknięcią a następnie opłukanej z soli
  • 1 Duże jabłko, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
  • 1 Cebula, pokrojona w pióra
  • 2 Łyżeczki musztardy
Wykonanie (najlepiej dzień wcześniej, aby smaki się przegryzły)
  1. Wszytskie składniki łączymy, jeżeli nie robimy surówki tego samego dnia co pulpety to przekładamy ją do słoika i wkładamy do lodówki
SMACZNEGO!



2 komentarze:

  1. Oj xjadlabym taki obiadek. A ten sos brzmi przepysznie! Well done!😘😍😍😍😍

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam bo był świetny. Pozdrawiam! :D

    OdpowiedzUsuń