21 października 2016

Beanburger z bułką z dyni


Cześć!

Sezon na dynie trwa, a ja "siędzę i myślę" jakie danie można z niej jeszcze przygotować. I tak, kiedy tylko ujrzałam w Tesco malutką hokkaido wiedziałam, że będzię idealną bułeczką!


Kotlet zrobiłam z fasoli (dlatego beanburger) i kaszy jaglanej. Do środka upchałam porządny plaster wędzonego tofu, pieczone plasterki buraczków i bakłażana. Jak to burger nie mogło się obyć bez sałaty, pomidorów i "awaryjnego ketchupu". Wyszło wspaniale!

Zapraszam na przepis!

Przepis
Łączny czas przygotowania Czas pieczenia Ilość porcji
ok. 1 godzina 30 minut + moczenie i gotowanie fasoli 1 godzina 1

Składniki
  • 1 Mała dynia hokkaido (wielkości bułki)
  • Gruby plaster bakłażana 
  • Kilka plasterków pomidora
  • Gruby plaster cebuli czerwonej
  • Liście sałaty
  • Gruby plaster tofu wędzonego
  • Kilka cienkich plasterków buraka
  • Ogórek kiszony
Kotlet:
  • 50g Fasolki (u mnie pinto)
  • 30g Kaszy jaglanej
  • Przyprawy według upodobań
Sos:
  • Ok. 200ml przecieru pomidorowego
  • 2 Ząbki czosnku

Wykonanie
  1. Fasolę moczymy (w zależności od rodzaju ok. 10 godzin), gotujemy
  2. Kaszę jaglaną porządnie płuczemy i gotujemy
  3. Czosnek obieramy i pozostawiamy na min. 10 minut
  4. Składniki na burgera blendujemy i formujemy na kształt kotleta
  5. Pomidory, sałatę, dynię płuczemy
  6. Ogórka kroimy w plasterki
  7. Dynię kroimy na pół i pozbywamy się wnętrzności
  8. Bakłażana solimy i pozostawiamy na min.10 minut, następnie płuczemy
  9. Buraka obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki
  10. Na kratce wyłożonej papierem do pieczenia układamy dynię, buraki, plaster cebuli, bakłażana, kotleta i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturzę 190 stopni Celsjusza
  11. Przecier podgrzewamy z pokrojonym w koszteczkę czosnkiem przez ok. 10 miunt, aby zgęstniał
  12. Po upieczeniu składamy wszytsko do "kupy" (aby wsztko się trzymało używamy patyczka do szaszłyków) i gotowe!

SMACZNEGO!




4 komentarze: