Cześć!
Sezon na dynie trwa, a ja "siędzę i myślę" jakie danie można z niej jeszcze przygotować. I tak, kiedy tylko ujrzałam w Tesco malutką hokkaido wiedziałam, że będzię idealną bułeczką!
Kotlet zrobiłam z fasoli (dlatego beanburger) i kaszy jaglanej. Do środka upchałam porządny plaster wędzonego tofu, pieczone plasterki buraczków i bakłażana. Jak to burger nie mogło się obyć bez sałaty, pomidorów i "awaryjnego ketchupu". Wyszło wspaniale!
Zapraszam na przepis!
Przepis
Łączny czas przygotowania
Czas pieczenia
Ilość porcji
ok. 1 godzina 30 minut + moczenie i gotowanie fasoli
1 godzina
1
Składniki
1 Mała dynia hokkaido (wielkości bułki)
Gruby plaster bakłażana
Kilka plasterków pomidora
Gruby plaster cebuli czerwonej
Liście sałaty
Gruby plaster tofu wędzonego
Kilka cienkich plasterków buraka
Ogórek kiszony
Kotlet:
50g Fasolki (u mnie pinto)
30g Kaszy jaglanej
Przyprawy według upodobań
Sos:
Ok. 200ml przecieru pomidorowego
2 Ząbki czosnku
Wykonanie
Fasolę moczymy (w zależności od rodzaju ok. 10 godzin), gotujemy
Kaszę jaglaną porządnie płuczemy i gotujemy
Czosnek obieramy i pozostawiamy na min. 10 minut
Składniki na burgera blendujemy i formujemy na kształt kotleta
Pomidory, sałatę, dynię płuczemy
Ogórka kroimy w plasterki
Dynię kroimy na pół i pozbywamy się wnętrzności
Bakłażana solimy i pozostawiamy na min.10 minut, następnie płuczemy
Buraka obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki
Na kratce wyłożonej papierem do pieczenia układamy dynię, buraki, plaster cebuli, bakłażana, kotleta i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturzę 190 stopni Celsjusza
Przecier podgrzewamy z pokrojonym w koszteczkę czosnkiem przez ok. 10 miunt, aby zgęstniał
Po upieczeniu składamy wszytsko do "kupy" (aby wsztko się trzymało używamy patyczka do szaszłyków) i gotowe!
rewelacyjny pomysł! zjadłabym z apetytem takiego burgera :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńAle super! No i z bakłażanem, więc nie może być niedobry. :D
OdpowiedzUsuńDziękuję! Pozdrawiam :)
Usuń