05 października 2016

Jagielnik śliwkowy




Kochani!

Wczoraj zaczęłam nowy rok akademicki. We wtorki cały dzień mam wykłady na których to wczoraj wynudziłm się potwornie. W tym semestrze mam niestety głownie"przedmioty" teoretyczne a jako osoba na specjalności z rachunkowości mam ścisły umysł i wolę liczyć, aniżeli słuchać..

Spędzając cały dzień poza domem zawsze mam ze sobą górę pudeł z jedzeniem, które wśród znajomych zawsze wzbudzają zainteresowanie "co tam masz?"- pytają,  W weekend postaram się wstawić fotomix z pudełkami na który już dziś serdecznie zapraszam.



Ja i Alexis zapraszamy Was również do odwiedziń oraz polubienia naszego facebooka oraz  strony poświęconej promowaniu wegańskich blogów, im Nas więcej tym lepiej- Weganizm to najlepszy wybór!



Przepis
Łączny czas przygotowaniaCzas pieczeniaLiczba sztuk
ok. 1 godziny + czas tężenia50 minut1

Składniki
  • 50g Kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem)
  • 100g Powideł śliwkowych
  • 20g Czekoladowego proszku budyniowego
  • 20g Kakao
  • 50ml Mleka roślinnego + do ugotowania kaszy
  • Świez figa
  • ok. 2 Łyżki ulubionego słodzidła
+ przyprawa do piernika, jeżeli lubicie- ja uwielbiam (ok. 1 łyżeczka)

Wykonanie
  1. Kaszę płuczemy i gotujemy w mleku (1:2) przez ok. 15 minut i pozostawiamy do wchłonięcia wody (najlepiej kaszę ugotować kilka godzin wcześniej- można nawet dzień wcześniej)
  2. Wszystko blendujemy na gładką masę
  3. Przekładamy do naczynia żaroodpornego o pojemności 400ml i na wierzch układamy plasterki figi
  4. Pieczemy w 200 stopniach Celsujsza 50 minut (z termoogbiegiem)
  5. Wyciągamy i studzimy- najpierw na blacie kuchennym później w lodówce (min. 3 godziny). Gotowe!

SMACZNEGO!





3 komentarze: