16 października 2016

Krem dyniowy z mango


Kochani!

Mam dla Was FANTASTYCZNY przepis (nie przesadzam).
Dynia + mango, kto by się spodziewał, że z tej pary coś będzie ? Ja nie, ale powiedzieć, że coś z tego wyszło to jakby nic nie powiedzieć.


Krem wyszedł wspaniały- lekko słodki dzięki mango, delikatnie pikantny dzięki chili...po prostu magia. Nie ma co dłużej wychwalać- musicie sami spróbować!

Serdecznie zapraszam!

Przepis
Łączny czas przygotowania Czas gotowania Ilość porcji
ok. 45 minut min. 35 minut 2-3


Składniki
  • 1 Dynia hokkaido
  • 1 Mango
  • 1 Cebula
  • 2 Ząbki czosnku 
  • ok. 1l ciepłej wody
  • 1 Łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
Przyprawy
  • Szczypta pieprzu 
  • Szczypta chili
  • Szczypta soli himalajskiej
  • Szczypta gałki muszkatałowej
  • Szczypta imbiru 
Wykonanie
  1. Czosnek rozgniatamy i pozostawiamy na min. 10 minut
  2. Dynię obieramy, patroszymy, płuczemy i kroimy w kosteczkę
  3. Mango obieramy i kroimy w kostkę
  4. Na dnie garnka rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z czosnkiem do momentu, aż cebula zeszkli się
  5. Następnie dodajemy dynię, gałkę muszkatałową oraz imbir, zalewamy niewielką ilością wody i dusimy od czasu do czasu mieszają (w razie potrzeby dolewamy wodę)
  6. Gdy dynia nie będzie już twarda (ale nie będzię też miękka) dodajemy mango, zalewamy wodą do przykrcia i gotujemy do momentu, aż dynia zmięknie
  7. Całość blendujemy na krem i doprawiamy solą, pieprzem i chili. Gotowe!

SMACZNEGO!




7 komentarzy:

  1. Brzmi wspaniale!
    Wiele wersji dyniowych kremów jedliśmy, ale takie połączenie nie przyszło nam do głowy. MISTRZOSTWO!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie, muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam, wyszedł mega oryginalny (nie lubię większości kremów dyniowych) i pyszny. U mnie był jednak z dyni piżmowej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało- z piżmowej również musiał wyjść wspaniały (piżmowa to moja druga "najulubieńsza" dynia). Pozdrawiam ciepło! :)

      Usuń