03 października 2016

Wegański jednoosobowy tofurnik z pomarańczą



Kochani!

Po wspaniałym tofurniku czekoladowo-bananowym czas na bardziej tradycyjny- waniliowy z pomarańczą.

Tym razem zamiast bananów (które nadają słodyczy) użyłam musu jabłkowego, który robiłam jeszcze w maju, gdy dostałam skrzynkę jabłek ze wsi.

Tofurnik wyszedł WYŚMIENITY- nie patrzcie proszę na ten przypalony kawałek, to wynikło z mojej nieuwagi, gdyż postawiłam go początkowo na złym poziomie piekarnika (ale serniki też sie często przypalają z wierzchu) , Wam z pewnością się nie przypali. Gorąco polecam.

Zapraszam na przepis!

Przepis
Łączny czas przygotowaniaCzas pieczeniaLiczba sztuk
ok. 50 minut + czas studzenia40 minut1

Składniki
  • 120g Tofu
  • ok. 80g musu jabłkowego
  • 25g Waniliowego budyniu w proszku (użyłam takiego bio puddingu)
  • 70ml Mleka owsianego
  • 1 Pomarańcz "wyfiletowana" 
  • 2 Łyżki suszonej skórki pomarańczy

Wykonanie
  1. Tofu, mus, budyń, mleko, skórkę pomarańczy oraz jeden "plaster" pomarańczy blendujemy na gładką masę- ma mieć konsystencję gęstego jogurtu, w razie potrzeby dolewamy mleka
  2. Za pomocą łyżki masę przekładamy do naczynia żaroodpornego (400ml), po każdej dodanej łyżce dodajemy kawałek pomarańczy  
  3. Pieczemy w 200 stopniach Celsujsza 40 minut ( z termoogbiegiem)
  4. Studzimy w piekarniku
  5. Wkładamy do lodówki na min. 3 godziny. Gotowe!

SMACZNEGO!






2 komentarze: