Kochani!
Po przepisie na jednoosobowy tofurnik (który wyszedł wspaniały) potanowiłam zrobić jagielnik. Wykonanie jest identyczne jak tofurnika z tym wyjątkiem, że zamiast tofu dodajemy kaszę jaglaną, proste? BARDZO!
Startujemy!
Przepis
Łączny czas przygotowania Czas pieczenia Liczba sztuk
ok. 1 godziny + czas tężenia 50 minut 1
Składniki
50g Kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem)
100g Banana
20g Czekoladowego proszku budyniowego
20g Kakao
70ml Mleka roślinnego + do ugotowania kaszy
2 Łyżki suszonej skórki pomarańczy (lub skórka otarta z jednej świeżej)
Słodzidło do smaku (ja nie dodawałam)
Wykonanie
Kaszę płuczemy i gotujemy w mleku (1:2) przez ok. 15 minut i pozostawiamy do wchłonięcia wody (najlepiej kaszę ugotować kilka godzin wcześniej- można nawet dzień wcześniej)
Wszystko blendujemy na gładką masę
Przekładamy do naczynia żaroodpornego o pojemności 400ml
Pieczemy w 200 stopniach Celsujsza 50 minut (z termoogbiegiem)
Wyciągamy i studzimy- najpierw na blaciekuvhennym pózniej w lodówce (w sumie min. 4 godziny). Gotowe!
SMACZNEGO!
o mniam, uwielbiam takie jaglane deserki ^^
OdpowiedzUsuńJa również! Pozdrawiam i zapraszam do odwiedzin !:)
OdpowiedzUsuń