Strony
Strona główna
Kontakt
O mnie
26 września 2016
Bułeczki mieszane
Kochani!
Ma dla Was bułeczki, które świetnie sprawdzą się do pracy czy na uczelnie. Nie kruszą się, są miękkie w środku, idelane z wegańskimi pastami.
Zapraszam na przepis!
Przepis
Łączny czas przygotowania
Czas pieczenia
Liczba sztuk
ok. 2 godziny 30 minut
30 minut
6
Składniki
250g Mąki orkiszowej
100g Mąki owsianej
80g Mąki jaglanej
20g Mąki ryżowej
2 Łyżki lnu mielonego
1 Łyżeczka soli himalajskiej
1 Łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego
2 Garście siemienia lnianego
9g Drożdży szuszonych
1 Łyżka oliwy z oliwek + do posmarowania miski
Woda do konsystecji (letnio-ciepła)
Wykonanie
Składniki suche łączymy z oliwą w misce
Powoli dolewamy wody wyrabiając ciasto, kiedy będzie ono wilgotne oraz elastyczne przestajemy dolewać wodę i formujemy je w kulę
Miskę i ciasto smarujemy oliwą,przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1,5 godziny w ciepłym miejscu
Po tym czasie ciasto szybko ugniatamy dzielimy na 6 części i formujemy bułeczki, które układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na min. 30 minut
Po tym czasie pieczemy w 200 stopniach Celsujsza przez 30 minut, po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy w nim bułki. Gotowe!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Nowszy post
Starszy post
Strona główna
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz