26 września 2016

Bułeczki mieszane bez mąki pszennej



Kochani!

Ma dla Was bułeczki, które świetnie sprawdzą się do pracy czy na uczelnie. Nie kruszą się, są miękkie w środku, idelane z wegańskimi pastami.

Zapraszam na przepis!

Przepis
Łączny czas przygotowaniaCzas pieczeniaLiczba sztuk
ok. 2 godziny 30 minut30 minut6

Składniki
  • 250g Mąki orkiszowej
  • 100g Mąki owsianej
  • 80g Mąki jaglanej
  • 20g Mąki ryżowej
  • 2 Łyżki lnu mielonego
  • 1 Łyżeczka soli himalajskiej
  • 1 Łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 2 Garście siemienia lnianego
  • 9g Drożdży szuszonych
  • 1 Łyżka oliwy z oliwek + do posmarowania miski
  • Woda do konsystecji (letnio-ciepła)

Wykonanie

  1. Składniki suche łączymy z oliwą w misce
  2. Powoli dolewamy wody wyrabiając ciasto, kiedy będzie ono wilgotne oraz elastyczne przestajemy dolewać wodę i formujemy je w kulę
  3. Miskę i ciasto smarujemy oliwą,przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1,5 godziny w ciepłym miejscu
  4. Po tym czasie ciasto szybko ugniatamy dzielimy na 6 części i formujemy bułeczki, które układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na min. 30 minut
  5. Po tym czasie pieczemy w 200 stopniach Celsujsza przez 30 minut, po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy w nim bułki. Gotowe!

SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz