30 września 2016

Wegański jednoosobowy jagielnik


Kochani!

Po przepisie na jednoosobowy tofurnik (który wyszedł wspaniały) potanowiłam zrobić jagielnik. Wykonanie jest identyczne jak tofurnika z tym wyjątkiem, że zamiast tofu dodajemy kaszę jaglaną, proste? BARDZO!

Startujemy!

Przepis
Łączny czas przygotowaniaCzas pieczeniaLiczba sztuk
ok. 1 godziny + czas tężenia50 minut1

Składniki
  • 50g Kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem)
  • 100g Banana
  • 20g Czekoladowego proszku budyniowego
  • 20g Kakao
  • 70ml Mleka roślinnego + do ugotowania kaszy
  • 2 Łyżki suszonej skórki pomarańczy (lub skórka otarta z jednej świeżej)
  • Słodzidło do smaku (ja nie dodawałam)

Wykonanie
  1. Kaszę płuczemy i gotujemy w mleku (1:2) przez ok. 15 minut i pozostawiamy do wchłonięcia wody (najlepiej kaszę ugotować kilka godzin wcześniej- można nawet dzień wcześniej)
  2. Wszystko blendujemy na gładką masę
  3. Przekładamy do naczynia żaroodpornego o pojemności 400ml
  4. Pieczemy w 200 stopniach Celsujsza 50 minut (z termoogbiegiem)
  5. Wyciągamy i studzimy- najpierw na blaciekuvhennym pózniej w lodówce (w sumie min. 4 godziny). Gotowe!

                                                                     SMACZNEGO!


2 komentarze:

  1. o mniam, uwielbiam takie jaglane deserki ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również! Pozdrawiam i zapraszam do odwiedzin !:)

    OdpowiedzUsuń