03 września 2016

Papryka faszerowana


Kochani!

Przychodzę do Was z przepisem na papryki faszerowane.
Są one idealną propozycją na danie, które można zabrać ze sobą na uczelnie czy do pracy.
Zaletą jest również to, że ich wykonanie nie wymaga od Nas zbyt dużego nakładu pracy.

Możemy do nich włożyć wszystko- nie ma tu miejsca na wymówkę "nie mam tego w domu".
Ja chciałam, aby moje papryki były pożywne, dlatego też wypchałam je soczewicą czerwoną i ukochaną kaszą jaglaną. Wypełnienie to "skleiłam" puree dyniowym, które nadało wspaniałego smaku i konsystencji umożliwiającej bezpieczny transport ów papryk.

Zapraszam na przepis!

Przepis
Łączny czas przygotowania Czas pieczenia Ilość porcji
ok. 1 godzina 30 minut  1 godzina


Składniki
  • 2 Duże kształtne papryki czerwone
  • 50g Kaszy jaglanej (waga suchej)
  • 50g Soczewicy czerwonej (waga suchej)
  • 1 Szklanka puree dyniowego
  • 3 Ząbki czosnku
  • 1 Cebula
  • 1 Łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
Przyprawy 
  • 1 Łyżka kurkumy
  • 1 Łyżka słodkiej papryki czerwonej
  • 1 Łyżka świeżo mielonych ziaren kolendry
  • 1 Łyżka rozmarynu
  • 1 Łyżka natki pietruszki
  • Szczypta pieprzu (według gustu)
  • Szczypta soli himalajskiej (według gustu)
  • 3 Łyżki płatków drożdżowych

Wykonanie
  1. Kaszę i soczewicę płuczemy (można razem) i przekładamy do garnka
  2. Zalewamy ok. 250ml wrzątku i stawiamy na palnik
  3. Gotujemy na bardzo małym ogniu- tak jak przygotowujemy kaszę jaglaną (do wchłonięcia wody- ok. 20 minut)
  4. Kiedy kasza gotuje się, my obieramy czosnek, zgniatamy i pozostawiamy na min. 10 minut
  5. Kaszę i soczewicą przekładamy do miski dodajemy resztę składników i mieszamy łyżką do ich połączenia 
  6. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  7. Na patelni rozgrzewamy olej
  8. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę oraz czosnek, przykrywamy i od czasu do czasu mieszamy
  9. Do cebuli dodajemy zawartość miski i chwilkę podsmażamy po czym wyłączamy palnik
  10. Papryki dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, obcinamy górne części (jak na zdjęciu) po czym wycinamy część z  nasionami
  11. Papryki wypychamy wsadem z patelni
  12. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Gotowe!

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz